Fitch va declara Grecia in "default limitat", pe datoria de stat, odata cu implementarea masurilor din noul pachet de salvare a statului elen, dar va atribui un rating speculativ superior incapacitatii de plata odata finalizate schimburile de obligatiuni, scrie Mediafax.
Fitch apreciaza ca reducerea dobanzilor platite de Grecia, aferente datoriei de stat, dar si extinderea maturitatilor obligatiunilor ofera statului elen o sansa de a redeveni solvent, perspectiva care sustine si ratingul guvernului elen, transmite Reuters.

"Fitch va atribui noi ratinguri post-default Greciei si noilor instrumente de indatorare odata ce default-ul va fi reglementat prin emiterea de noi obligatiuni catre creditorii participanti. Noile ratinguri vor fi cel mai probabil in categoria speculativa, la un nivel scazut", se arata intr-un comunicat transmis vineri de agentia de evaluare financiara.

Liderii europeni au convenit joi seara la Bruxelles un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.

Dobanda imprumuturilor angajate de guvernele zonei euro va fi una redusa, de 3,5%.

Creditorii au la dispozitie patru instrumente prin care vor putea participa la schema, si anume schimbul de obligatiuni la valoarea nominala in titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligatiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenta in titluri noi cu scadenta la 30 de ani si aceeasi valoare, un schimb de obligatiuni la 80% din valoare in titluri pe 30 de ani, dar si un schimb la 80% in instrumente pe 15 ani.

Dobanda in cazul primelor doua variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia si 5,9% pentu a patra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri