Compania chineza de stat Shandong Iron & Steel Group a cumparat de la compania African Minerals, condusa de omul de afaceri Frank Timis, 25% dintr-un proiect minier din Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times (FT).
Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zacaminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone, informeaza Mediafax.

Incheierea acordului intre African Minerals si Shandong ar trebui sa puna capat scepticismului care a planat pana acum asupra negocierilor, dar si controverselor privind cea mai mare companie de pe piata alternativa a bursei de la Londra dupa capitalizarea de piata.

Descoperirea zacamantului din Sierra Leone si comentariile ulterioare facute de Africa Minerals in cursul anului 2009 au declansat o crestere de 16 ori a actiunilor companiei, desi nu a inceput inca productia.

Acordul subliniaza interesul ridicat al Chinei pentru resursele Africii. Pe langa participatia de 25% in capitalul proiectului, Shandong are dreptul sa cumpere 25% din viitoarea productie a minei de fier la valoarea de piata, plus o alocatie anuala garantata de minereu la un discount de pana la 15%, care va ajunge, cantitativ, pana la 10 milioane de tone.

Cele doua companii au incheiat vara trecuta un memorandum privind aceasta intelegere, insa semnarea acordului a fost intarziata din motive incerte. Din cauza intarzierilor, African Minerals a fost nevoita sa se finanteze in noiembrie din piata cu 307 milioane de dolari printr-un plasament de actiuni.

African Minerals a anuntat ca va folosi cele 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea si extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesara exportarii minereului de fier catre Asia. De asemenea, compania va plati un credit de 417 milioane de dolari.

Omul de afaceri de origine romana a reusit, in pofida trecutului sau controversat, sa se remarce ca un antreprenor ambitios in sectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestat de investitorii privati si institutionali pentru compania pe care o conduce. Printre actionarii African Minerals se regasesc fondul de investitii BlackRock si banca americana JPMorgan.

Timis a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londar in 2008, cand Africa Minerals, la acea vreme Sierra Leone Diamond Company, a fost amendata cu 75.000 lire pentru ca a prezentat informatii eronate, "nerealist de optimiste".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri