Vast Resources anunta investitii de 5-7 milioane dolari in doua mine de aur, argint si cupru

Compania britanica Vast Resources pregateste investitii de 5-7 milioane de dolari in doua mine de cupru, zinc, plumb, aur si argint din Romania. Cele doua mine, Baita Plai si Manaila au fost cumparate in 2014, respectiv 2015. Pe masura ce va majora capacitatea de productie a celor doua mine, compania va face noi angajari.

In Romania, compania are aproximativ 200 de angajati si a facut deja investitii de 5 milioane de dolari in ultimele 12 luni. In prezent, Vast Resources asteapta sa primeasca de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale licenta necesara inceperii productiei si la mina Baita Plai, inchisa in 2013.

„Vom angaja aproape 150 de oameni de indata ce primim licenta de exploatare pentru mina din Baita Plai, iar acest numar se va dubla pe masura ce vom aduce aceasta mina la capacitatea optima de productie”, a declarat Andrew Prelea, presedinte si director executiv al Vast Resources.

Vast Resources a fost fondata la sfarsitul anului 2005, avand ca obiect de activitate explorarea zacamintelor minerale din Zimbabwe si Africa de Sud.

Compania britanica detine o participatie de 50,1% din firma Sinarom Mining Group care opereaza mina Manaila, judetul Suceava. Mina din Manaila are rezerve de cupru, cu argint, aur, zinc si plumb si proceseaza lunar 10.000 de tone, din care rezulta 250-300 tone de concentrate.
Mina a inceput productia in luna august anul trecut, iar compania inceput lucrarile pentru dublarea capacitatii de productie a acesteia.

Citeste si:
Diana Şoşoacă simte că este urmărită și cere permis de port-armă
Diana Şoşoacă simte că este...

„Anul acesta, am investit in dublarea productiei incepand din aprilie si, de asemenea, in productia separata de concentrat de cupru si zinc. Asta ne permite sa extragem metale vandabile din acelasi minereu (…)”, a adaugat Prelea.

Vast Resources detine 80% din mina Baita Plai, judetul Bihor. Potrivit datelor companiei, Baita Plai are rezerve de 1,8 milioane de tone de minereu de aur, argint, cupru, zinc, tungsten, molibden si plumb. In aceasta mina a inceput exploatarea de uraniu in Romania, in 1952.

„In cazul ambelor proiecte ne propunem sa investim in echipamente si tehnologii noi, dar si training-uri pentru angajati. Astfel de operatiuni presupun costuri de milioane de dolari si ne dorim sa le implementam cu ajutorul unor furnizori romani. Una dintre politicile companiei nostre este de a utiliza, pe cat posibil, resurse locale”, a spus Prelea.

Prelea a afirmat ca autoritatile au intarziat sa elibereze licenta de exploatare a minei Baita Plai, dar s-a declarat optimist ca acest lucru se va intampla „in urmatoarele saptamani”.

Citeste si:
Gimnasta Larisa Iordache, medaliată cu argint la sărituri, la Europene
Gimnasta Larisa Iordache,...

„Momentan suntem in prim proces de rezolvare a situatiei. Mina din Baita Plai are minerale similare cu cele din Manaila, dar la un volum mai mare. Mina este subterana, iar calitatea este mai buna si mai usor de procesat”, a mentionat el.

Imediat dupa ce va primi licenta, compania va incepe sa extraga 10.000 de tone de minereu pe luna la mina Baita Plai. Ulterior, va creste volumul la 15.000 – 20.000 de tone/luna in decursul a jumatate de an de la inceperea lucrarilor.

Sursa foto: Vast Resources

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri