Puterea si opozitia din Spania au ajuns la o intelegere privind limitarea deficitului bugetar si a datoriei publice prin Constitutie, insa detaliile masurii nu sunt prea concrete, iar acordul ar putea fi insuficient pentru a convinge investitorii, transmite Reuters citat de Mediafax.
Amendamentul la Constitutie convenit de principalele partide din Spania va intra in vigoare in 2020 si nu va include cifre concrete privind plafonul deficiului si datoriei, se arata intr-un comunicat transmis de partidul de guvernare.

Masura trebuie aprobata pana la 30 iunie 2012 si va fi acompaniata de o lege subordonata care va stabili un plafon pentru deficitul structural la 0,4% din PIB. De asemenea, acordul politic lasa loc de exceptii si modificari, deoarece prevede ca limitele pot fi modificate in 2015 si 2018 pentru a da mai multa flexibilitate economiei.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, a declarat recent ca o crestere economica normala pentru Spania ar fi de 2-3% din PIB.

Deficitul bugetar al Spaniei este unul dintre principalele motive de ingrijorare invocate de investitori in privinta capacitatii Madridului de a evita un "bailout" international.

Germania si Franta au cerut Spaniei si altor state care ar putea fi afectate de criza datoriilor de stat sa stabileasca limite ale deficitelor pentru a recastiga increderea investitorilor.

Moneda euro s-a apreciat in urma anuntului de vineri, insa randamentele obligatiunilor de stat ale Spaniei au stagnat, iar un analist a afirmat ca acordul politic nu schimba semnificativ increderea investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a evita o criza.

Spania vrea sa-si reduca deficitul bugetar la 6% din PIB in acest an, de la 11,1% din PIB in 2009. Pana in 2013, indicatorul trebuie sa coboare la 3% din PIB, in linie cu plafonul impus de UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri