Fostul director general al BP, Tony Hayward, a revenit in industria petroliera prin vehiculul de investitii Vallares, care va cumpara compania turca de explorare Genel Energy prin fuziune inversa, creand un grup axat pe operatiuni in Kurdistan, cu o valoare de piata de 4 miliarde de dolari, scrie Mediafax.
Vallares a fost infiintat de Hayward (foto) in parteneriat cu Nat Rothschild si cu bancherul Julian Metherell.

Preluarea Genel expune investitorii la incertitudini de ordin politic si la potentiale probleme de guvernanta corporatista, noteaza Reuters.

Apelarea la fuziunea inversa de catre companii nelistate pentru a avea acces rapid pe piata de la Londra este o procedura controversata, care a fost criticata pentru riscurile de guvernanta corproatista pe care le presupune si pentru scaderea prestigiului unei listari la Londra.

Rothschild a mai utilizat aceasta metoda pentru un alt vehicul investitional, Vallar, care a preluat active in Indonezia, in industria carbunelui, de la o companie tranzactionata la Londra.

Alegerea Genel este de asemenea controversata, deoarece directorul general Mehmet Sepil a fost sanctionat anul trecut de catre Autoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie cu o amenda record pentru tranzactii bursiere cu informatii privilegiate.

Grupul rezultat in urma fuziunii va fi probabil suficient de mare pentru a intra in componenta indicelui FTSE 100 al bursei de la Londra, care cuprinde cele mai mari companii britanice.

Compania va fi denumita Genel Energy Plc, iar actionarii actuali ai Genel vor detine jumatate din titluri.

Kurdistanul s-a bucurat de o crestere puternica a investitiilor in ultimul an, datorita imbunatatirii relatiilor dintre autoritatile regionale si guvernul national irakian de la Bagdad.

Mehmet Karamehmet, unul dintre cei mai bogati oameni din Turcia, detine 56% din actiunile Genel. Directorul general al companiei, Mehmet Sepil, are 29% din titluri.

In urma tranzactiei, Hayward si Metherell vor primi cate o participatie de 21 milioane de dolari la companie, iar Rothschild va obtine un pachet in valoare de 210 milioane de dolari.

Hayward va deveni director general al Genel, iar Metherell director financiar.

Participatia lui Hayward valoreaza de aproape doua ori cat remuneratia obtinuta in cei trei ani in care a ocupat postul de director general al gigantului BP, de unde a fost inlaturat dupa o serie de gafe si comentarii nepotrivite in urma deversarii petroliere de anul trecut din Golful Mexic, cea mai grava din istoria SUA.

Sursa foro: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri