Bancile europene trebuie sa-si consolideze situatia financiara, a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol Expansion, citat de Reuters.
Oprirea operatiunilor de swap valutar de catre Bank of China cu mai multe banci europene si operatiunile monetare ale BCE sunt ultimele semne ca temerile privind datoriile si economia ameninta sa se extinda la sectorul financiar, scrie Mediafax.

In interviu, Trichet a afirmat ca situatia bancilor spaniole "s-a imbunatatit considerabil, dar trebuie pastrata vigilenta".

"Sectorul bancar european trebuie sa-si consolideze situatia financiara si sa-si imbunatateasca rezistenta. In fiecare luna, consiliul guvernatorilor BCE cere tuturor bancilor europene sa faca tot ce este necesar pentru a-si imbunatati situatia financiara, sa pastreze profiturile, sa fie precaute si moderate in privinta salariilor si sa apeleze la ajutorul statelor daca este necesar", a spus el.

Marile banci centrale din lume au anuntat saptamana trecuta ca vor colabora pentru a oferi lichiditati suplimentare in dolari bancilor, cu scopul de a impiedica o inghetare a pietelor monetare in contextul crizei datoriilor suverane din Europa.

"Masura a fost bine inteleasa de observatori si ilustreaza cooperarea stransa, mai ales intre BCE si Rezerva Federala a SUA", a adaugat Trichet.
g
D
irectorul FMI, Christine Lagarde, a starnit critici dure din partea bancherilor cu un apel recent pntru recapitalizarea bancilor europene.

Guvernatorul Bancii Centrale a Frantei, Christian Noyer, membru in consiliul guvenatorilor BCE condus de Trichet, a afirmat ca bancile franceze nu au probleme de lichiditate sau de solventa.

Bancile europene se afla sub presiune nu numai din cauza crizei din zona euro, dar si a prevederilor mai dure, respectiv cerintelor mai stricte referitoare la capital, incluse in setul de reglementari Basel III.

Intrebat despre o posibila reducere pe termen mediu a dobanzii de politica monetara, Trichet a reiterat ca perspectiva pentru economia reala s-a deteriorat si ca exista riscuri pentru cresterea economica. Afirmatiile sefului BCE au fost in acelasi ton cu declaratiile de la finalul sedintei de politica monetara din septembrie.

"Este o schimbare semnificativa fata de evaluarea din urma cu trei luni, cand credeam ca riscurile sunt echilibrate. Pe de alta parte, in iulie existau riscuri in priinta inflatiei, dar acum acestea sunt echilibrate", a spus el.

Potrivit unui sondaj recent al Reuters, analistii din sectorul financiar se asteapta la mentinerea dobanzii de politica monetara la nivelul actual de1,5% pana cel mai devreme in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri