Activitatea industriei prelucratoare din Europa s-a contractat in septembrie la niveluri nemaiintalnite din perioada crizei financiare mondiale, din cauza scaderii cererii la export, potrivit sondajelor PMI prezentate luni, care subliniaza posibilitatea unei noi runde de recesiune, informeaza Mediafax.
Rezultatele sondajelor similare din SUA vor fi prezentate tot luni si sunt asteptate cu pesimism de economisti, transmite Reuters.

Scaderea sectorului manufacturier din zona euro s-a accentuat in septembrie la niveluri care amintesc de mijlocul anului 2009.

Desi liderii europeni au reusit pana acum sa previna o criza financiara declansata de criza datoriilor de stat, datele statistice anunta deteriorarea conditiilor economice din zona euro.

Chiar si in China, care a inregistrat o crestere usoara a indicelui PMI, economistii au observat semnele unei "raciri" a economiei. In mod normal, activitatea industriei manufacturiere chineze creste in septembrie, insa avansul din acest an a fost sub medie.

"Nu exista niciun motiv sa fim veseli, iar aceasta este de altfel cel mai slab rezultat din septembrie, la egalitate cu cel din 2008", comenteaza un analist al Societe Generale.

Indicele PMI pentru industria manufacturiera din zona euro, calculat de Markit, evalueaza evolutia activitatii a mii de fabrici si unitati de productie din statele uniunii monetare.

Indicatorul s-a mentinut in septembrie pentru cea de-a doua luna consecutiv sub pragul care separa cresterea economica de contractie.

"Pe scurt, recesiunea activitatii manufacturiere de la periferia zonei euro trage in jos indicele general al regiunii, care sugereaza in septembrie ca economia nu va creste in trimestrul al treilea", potrivit unui economist al Newedge Londra.

Perceptia unei economii europene tot mai slabite a determinat unii analisti sa anticipeze ca Banca Centrala Europeana va reduce joi dobanda de politica monetara, insa majoritatea expertilor anticipeaza ca institutia va amana masurile de relaxare a politicii monetare pana anul viitor.

Activitatea industriei prelucratoare din Spania, afectata de masuri dure de austeritate, la fel ca multe tari de la "periferia" zonei euro, a scazut in septembrie in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.

In Franta, activitatea fabricilor a coborat pentru cea de-a doua luna consecutiv.

Chiar si in Germania, cea mai mare si cea mai prospera economie din zona euro, industria prelucratoare a stagnat in septembrie.

Indicele Marii Britanii a crescut insa in mod neasteptat pentru prima data in ultimele trei luni, insa scaderea comenzilor noi la export subliniaza vulnerabilitatile economiei.

Sursa foto: Flickr.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri