Moody's a coborat ratingul de credit al Italiei cu trei trepte, la A2, cu perspectiva negativa, avertizand ca a remarcat o crestere semnificativa a riscurilor de finantare pentru tarile din zona euro cu niveluri ridicate ale datoriilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Moody's a retrogradat Italia de la Aa2 la A2, rating mai slab decat cel al Estoniei, si a mentinut perspectiva negativa, indicand ca ar putea urma noi masuri similare in urmatorii ani.

Standard & Poor's a redus pe 19 septembrie ratingul Italiei la "A/A-1", de la "A+/A-1+".

Deciziile recente ale agentiilor de rating subliniaza neincrederea din piata privind a treia mare economie a zonei euro, care pare ca a fost atrasa in criza datoriilor de stat.

Italia isi mai bate un cui la cosciug: Imprumut de 8 mld. de euro, la dobanzi "de-ti dau lacrimile"

"Perspectiva negativa reflecta riscurile economice si financiare din Italia si din zona euro. Mediul nesigur din piata si riscul unei deteriorari si mai accentuate a sentimentului investitorilor ar putea constrange accesul tarii la pietele datoriilor publice", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's in noaptea de marti spre miercuri.

Agentia noteaza, de asemenea, ca ratingul Italiei ar putea "trece la niveluri substantial mai slabe" daca va fi remarcata incertitudine pe termen lung privind disponibilitatea unor surse externe de lichiditate.

Italia este afectata de o crestere economica foarte scazuta, de o datorie publica uriasa, de 120% din Produsul Intern Brut (PIB), dar si de incertitudinile politice. Tensiunile din interiorul coalitiei de guvernare au alarmat pietele financiare in ultima perioada.

Decizia Moody's nu este o surpriza, deoarece agentia a anuntat pe 17 septembrie ca va incheia evaluarea Italiei pentru o posibila retrogradare in termen de o luna.

Moody's a aratat ca probabilitatea intrarii Italiei in default (incapacitate de plata) este foarte redusa, insa deteriorarea sentimentului de pe pietele de credit din zona euro implica o mai mare vulnerabilitate la pierderea accesului la dobanzi permisive.

Costurile de credit ale Italiei au crescut puternic in ultimele trei luni si au fost tinute sub control numai de interventia Bancii Centrale Europene (BCE), care a inceput in vara sa cumpere obligatiuni de stat italiene de pe pietele secundare.

Ciao, dolce vita! Cronica tragediei italiene

La o licitatie efectuata luna trecuta, randamentul obligatiunilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani a crescut la 5,86%, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.

Guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi este criticat dur in privinta modului in care a gestionat criza. Autoritatile si-au redus recent prognozele de crestere economica pana in 2013.

Executivul mizeaza pe o crestere de numai 0,6% anul viitor, reducand prognoza anterioara de plus 1,3%.

Guvernul a aprobat luna trecuta un program de austeritate de 60 miliarde euro, devansand cu un an tinta de echilibrare a bugetului, pana in 2013, in schimbul sprijinului primit de la BCE pe piata obligatiunilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri