Standard & Poor’s (S&P) ar putea revizui in scadere ratingul de tara al Ungariei in categoria nerecomandata investitorilor, dupa ce a plasat calificativul sub supraveghere, cu implicatii negative, urmand o decizie similara a Fitch, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
S&P va lua, probabil, in noiembrie o decizie in privinta calificativului actual "BBB-" al Ungariei, potrivit unui comunicat al agentiei.

Fitch, o alta mare agentie de evaluare financiara, a revizuit vineri la negativa perspectiva de rating a Ungariei.

Ungaria are in acest moment perspectiva negativa din partea tuturor celor trei mari agentii de rating, inclusiv Moody's.

S&P evalueaza Romania cu rating "BB+", cea mai ridicata treapta din categoria nerecomandata pentru investitii si imediat sub ratingul "BBB-" al Ungariei. Fitch si Moody's acorda Romaniei calificativele "BBB-" si "Baa3", recomandate investitorilor, la fel ca in cazul Ungariei. Toate trei agentiile au perspectiva stabila pentru Romania.

Potrivit S&P, politicile "imprevizibile" ale Ungariei, precum introducerea de taxe speciale pe diverse sectoare ale economiei sau fortarea bancilor sa accepte cursuri de schimb mai mici la returnarea creditelor ipotecare, au un impact negativ intr-o perioada de deteriorare a situatiei economiei mondiale.

Randamentul cerut Ungariei pentru titluri de trezorerie a urcat in noiembrie la maximul ultimilor doi ani, in timp ce forintul s-a depreciat la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani si jumatate, starnind temeri ca guvernul de la Budapesta nu va putea finanta cea mai ridicata datorie publica dintre membrii UE din Europa de Est. Investitorii evita activele riscante in contextul eforturilor liderilor europeni de a gasi o solutie pentru stoparea crizei datoriilor suverane.

Ungaria a incheiat in 2008 un acord imprumut cu Fondul Monetar International pentru a evita intrarea in incetare de plati in contextul crizei financiare. Premierul Viktor Orban, care a preluat postul anul trecut, a refuzat un nou acord cu Fondul, pentru a avea mai multa libertate ca sa poata urma unele politici "neortodoxe" de reducere a indatorarii tarii, potrivit Bloomberg.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri