Comisia Europeană (CE) va propune din nou ca zona euro să aibă o reprezentare unică la Fondul Monetar Internaţional, a declarat vicepreşedintele CE, Vivian Reding, transmite AFP, citat de Mediafax.
"Zona euro va fi consolidata si vorbeste pe o singura voce", a afirmat Reding intr-un articol publicat de Wall Street Journal.

Reding nu a dat detalii.

Ideea unei reprezentari unice a celor 17 tari din zona euro in consiliul de administratie al Fondului a fost sustinuta in mai multe randuri de CE, in ultimii ani.

Propunerea a fost dezbatuta la o reuniune a ministrilor de Finante din regiune, in iulie 2009, dar majoritatea tarilor au respins-o.

Germania si Franta au fost atunci impotriva si nu exista indicii sa si-ar fi schimbat opinia.

Consiliul de administratie al FMI este forul deciziilor curente al institutiei. Este format din 24 de locuri, dintre care opt sunt ocupate fiecare de cate o tara si 16 de grupuri de tari. Zona euro detine in prezent cinci locuri.

Reprezentarea printr-un singur loc ar permite zonei euro sa faciliteze promisiunea Uniunii Europene de a renunta la doua posturi in conducerea FMI, in 2012, dar si de a obtine dreptul de veto, detinut in prezent doar de Statele Unite.

Statutul FMI prevede 20 de locuri in consiliul de administratie, iar patru au fost create prin derogari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri