Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat introducerea unor finantari pe termen mai lung, de trei ani, pentru banci si acceptarea unei game mai largi de garantii in cadrul operatiunilor monetare, pentru a reduce tensiunile din piata financiara si pentru a sustine creditarea in zona euro.
Masurile neconventionale, care trebuie sa asigure un acces mai bun al bancilor la lichiditate, au fost anuntate de presedintele BCE, Mario Draghi intr-o conferinta de presa, dupa ce institutia a redus dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, la care s-a aflat si in timpul crizei financiare, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.

Operatiunile pe trei ani sunt cele mai lungi din istoria BCE, iar primele fonduri vor fi puse la dispozitia bancilor la 21 decembrie, urmand sa inlocuiasca o oferta pe 12 luni programata pentru acea data.

BCE se asteapta la o evolutie a economiei zonei euro variind intre o contractie de 0,4% si o crestere de 1% anul urmator. Pentru acest an, institutia se asteapta la un avans de 1,5-1,7%.

Seful BCE a notat riscurile substantiale si incertitudinile ridicate pentru perspectiva economica, dar se asteapta la o recuperare, chiar daca foarte slaba, anul urmator.

Banca centrala va relaxa si regulile pentru unele garantii cerute la operatiunile monetare, de la "AAA" in prezent la "A", a declarat Draghi.
Institutia va reduce si rata rezervelor de la 2% la 1%. Rata rezervelor este un indicator folosit la calcularea rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la o banca centrala.

"Aceasta decizie va elibera garantii", a spus Draghi.

Presedintele BCE a negat in conferinta de presa ca ar fi indicat saptamana trecuta, in timpul unui discurs in Parlamentul European, accelerarea achizitiilor de obligatiuni.

Analistii si presa au concluzionat din discursul lui Draghi ca BCE este pregatita sa sprijine mai puternic lupta impotriva crizei datoriilor, daca liderii politici se pun de acord saptamana urmatoare asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare.

BCE a redus, joi, dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1%, dupa o diminuare similara, de 0,25 puncte procentuale in noiembrie. Institutia a crescut dobanda de la 1% la 1,5% tot in acest an, prin doua majorari ale ratei cheie in aprilie si iulie.

Institutia a anuntat saptamana trecuta, alaturi de marile banci centrale din SUA, Elvetia, Marea Britanie, Canada si Japonia, masuri coordonate pentru a asigura lichiditati in dolari bancilor din afara Statelor Unite.

Totodata, la o licitatie organizata miercuri, BCE a primit din partea bancilor comerciale cereri pentru imprumuturi de 50,7 miliarde de dolari pe perioada de 84 de zile si 1,6 miliarde de dolari pentru o saptamana. Cererea a depasit asteptarile de zece miliarde de dolari ale traderilor consultati de Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri