Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca reglementarile care obliga unii investitori institutionali sa cumpere numai titluri cu rating AAA sunt prea rigide, dupa ce unul dintre liderii coalitiei de guvernare a sugerat ca agentiile de rating sunt prea importante, transmite Reuters.
Parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii coalitiei CDU care sustine cancelaria condusa de Angela Merkel, vrea modificarea legislatiei astfel incat agentiile de rating sa nu mai fie atat de importante pentru investitorii institutionali.

La o zi dupa ce Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv Austria si Franta, vicepresedintele grupului parlamentar CDU din parlament a afirmat ca institutiile ar trebui sa-si poata efectuat propriile evaluari privind riscul si sa ia decizii independente de opiniile agentiilor de rating din SUA.

"Parlamentarii pot lua masuri astfel incat anumiti investitori sa fie mai putin dependenti de analiza agentilor", a aratat oficialul.

In Germania si in alte tari dezvoltate, legea obliga unele fonduri de pensii si alte tipuri de investitori institutionali sa investeasca numai in titluri cu rating maxim AAA.

Meister a afirmat ca pierderea ratingului maxim de catre Austria si Franta ar putea afecta anumiti investitori si a criticat decizia S&P, notand ca retrogradarea Frantei a venit intr-o perioada cand guvernul de la Paris implementeaza mai multe reforme.

Merkel a aratat ulterior ca sprijina propunerae lui Meister, afirmand ca reglementarile care impiedica in mod automat unii investitori sa cumpere anumite obligatiuni de stat sunt prea rigide.

"Reglementarile sunt foarte, foarte stricte si conduc la anumit efecte puternice. Cred ca ar fi util sa analizam situatia si sa vedem daca este necesar sa modificam legislatia", a afirmat cancelarul german.

Germania este singura tara din zona euro al carei rating nu a fost afectat de deciziile S&P anuntate vineri.

Franta si Austria au parasit clubul restrans al statelor cu rating AAA de la toate cele trei agentii, fiind retrogradate la AA+. Ratingurile Olandei, Finlandei si Luxemburgului au fost
a evita o inrautatire semnificativa a crizei, a ameliorat semnificativ criza de finantare din sistemul bancar. Pana acum, au jucat un rol constructiv", a aratat directorul S&P.

El a avertizat totodata privind riscul "oboselii" in randul populatiei tarilor unde au fost sau vor fi implementate masuri de austeritate, subliniind ca grecii si italienii fac sacrificii uriase.

S&P a retrogradat vineri seara noua tari din zona euro, coborand inclusiv ratingurile AAA ale Frantei si Austriei la AA+. Germania este singurul stat neafectat de deciziile de vineri, iar celelalte trei state cu rating maxim, Olanda, Finlanda si Luxembourg, au acum perspectiva negativa din partea agentiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri