China a anuntat crearea unui nou set de nume de domenii bazate pe caracterele chinezesti
China a creat trei din domeniile proprii top-level care vor utiliza numele de domenii .cn, .com si .net in chineza. Numele de domenii au fost lansate in aceasta saptamana de Minsterul Chinez al Informatiilor.

Crearea numelor de domenii cu caractere chinezesti a dus la speculatii potrivit carora China s-ar putea desprinde complet de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) si ar putea submina unitatea globala a DNS (Domain Name System), reteaua de servere care rezolva cererile pentru nume de domenii.

ICANN, insa, a refuzat sa comenteze planurile Chinei. "Intentionam sa clarificam situatia. S-a creat confuzie in ceea ce priveste crearea de catre China a propriilor domenii top-level sau second-level, generata de un raport ambiguu. In acest moment situatia nu este clara", a declarat ICANN.

Specialistii in Internet sunt ingrijorati ca aceasta miscare a Chinei de a-si administra propriile domenii top-level cu propriile servere root separate, ar putea cauza o dezbinare pe Interent.

"Fragmentarea este o preocupare atat a ICANN cat si a noastra din cauza confuziei utilizatorului final", a declarat Geir Rasmussen, director executiv al Global Name Registry, o organizatie pentru inregistrarea numelor de domenii care supervizeaza domeniul .name.

"Utilizatorii si-ar putea pierde increderea in sistem daca exista versiuni multiple ale acelorasi domenii. Daca cineva lanseaza un .name intr-un root diferit, tu ca utilizator final nu poti sa fii sigur ce root ai utilizat. Ar fi ca si cand un singur numar de telefon ar duce la doua persoane diferite", a spus Rasmussen. Anul trecut, mai multe tari au obiectat fata de puterea ICANN asupra Internetului, deoarece in ultima instanta se afla sub controlul SUA.

Uniunea Europeana si alte natiuni au cerut SUA sa imparta responsabilitatea pentru DNS, inclusiv deciziile asupra adaugarii sau stergerii noilor domenii top-level cu Natiunile Unite. Insa administratia Bush s-a opus.

"Exista un conflict cu ICANN cu privire la cine ar trebui sa guverneze Internetul. Nu ne surprinde daca Internetul va fi fragmentat, deorece unele zone ale globului nu se simt cu adevarat incluse", a spus Rasmussen.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri