Din perspectiva managerilor de fonduri de investitii, agitatia europenilor fata de ofertele de achizitie din ultima vreme a dus la aparitia unei noi modalitati de evaluare a firmelor, respectiv gradul de vulnerabilitate fata de discursurile politice protectioniste.

Excesul de zel depus de politicienii francezi si spanioli pentru protejarea companiilor nationale fata de ofertele de preluare ostila, ivite in ultima vreme, au determinat, potrivit celor mai importanti manageri de fonduri din spatiul european, intervievati de Reuters, o scadere puternica a interesului pentru firmele din aceste tari.

"Suntem nevoiti sa reducem evaluarea actiunilor unor companii din Franta, Italia si Spania", a declarat Bruno Berry, managerul unui portofoliu de 436 milioane dolari pentru Morley Fund Management.
Desi nu este o practica noua, mentinerea opozitiei guvernelor fata de ofertele de preluare ii va determina totodata pe managerii de fonduri sa limiteze valoarea investitiilor pe pietele internationale, a declarat Richard Singleton, de la F&C Asset Management. Statele au fost evaluate timp de multi ani de catre investitori in functie de cat de liberala sau restrictiva este legislatia privind preluarile, dar la momentul actual gradul de constientizare al acestui aspect este foarte ridicat, a declarat Singleton.

Andrew Miligan, analist la Standard Life Investments, a afirmat ca riscurile politice sunt inca dezbatute de catre investitori, adaugand ca riscul de stopare a preluarilor este diminuat de obligatia statelor de a respecta reglementarile unor organizatii internationale, precum Comisia Europeana.

Bruxelles-ul promite atitudine dura fata de practicile protectioniste

Eforturile autoritatilor europene pentru a diminua aceste tendinte protectioniste ce deformeaza piata europeana sunt tot mai vizibile. Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a lansat, marti, colegilor sai de la Bruxelles un apel in care cere atitudini severe impotriva "solutiilor simpliste cu iz de nationalism economic", precum si angajarea lor in lupta impotriva renasterii protectionismului in Europa.

Cotidianul britanic "The Financial Times", care-l citeaza pe comisarul european amintit, remarca faptul ca luarea sa de pozitie vine pe fondul criticilor din ultimele zile emise de tarile din nordul continentului, dar si de liberalii europeni in general, conform carora Comisia Europeana da inapoi in fata confruntarii cu statele promotoare ale protectionismului. Mandelson a promis o atitudine ferma in apararea ideii unei piete unice europene, inclusiv in domeniul energetic. "In cazul in care vom vedea state membre recurgand la solutii economice simpliste cu tenta nationalisa, in sectorul energetic sau alt domeniu, vom adopta o pozitie ferma", a promis Mandelson.

El a recunoscut faptul ca, in asemenea situatii, exista riscul izbucnirii unor incidente in relatiile cu unele state membre ale UE dar, a subliniat Mandelson, "acesta va fi un test al credibilitatii noastre" si "un moment critic in procesul globalizarii economice" in fata "inclinatiei spre protectionism a unora dintre cei 25 membri ai UE".

"The Financial Times" citeaza de asemenea o declaratie a lui Graham Watson, liderul grupului liberal din Parlamentul European, care subliniaza necesitatea unei "pozitii mai dure" din partea Comisiei Europene in apararea pietei interne unice europene. Doar schimburi de scrisori intre Bruxelles si capitalele tarilor inclinate spre practici protectioniste nu sunt suficiente, a spus Watson, iar Bronislaw Geremek, membru polonez al Parlamentului Euro-pean, crede ca actuala tendinta spre practici protectioniste pune in pericol "insusi viitorul UE".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri