Forum Invest organizeaza, pentru a doua oara, un eveniment economic in Emiratele Arabe Unite, in perioada 31 martie - 5 aprilie
Forum Invest organizeaza, in perioada 31 martie-5 aprilie, un forum de afaceri in Emiratele Arabe Unite. Evenimentul, care se va desfasura in Dubai, Abu Dhabi si Sharjah, marcheaza diversificarea destinatiilor alese de Forum Invest, care in ultimii 10 ani a promovat afacerile romanesti in cele mai importante centre economice din lume. Sute de lideri politici din Romania si de pe plan international, analisti economici, jurnalisti si mii de oameni de afaceri au participat de-a lungul timpului la conferintele economice Forum Invest, care propun intalniri de afaceri la nivel inalt, structurate in jurul unei zile de forum de afaceri.

Una dintre cele mai bogate tari ale lumii, Emiratele Arabe Unite, reprezinta un important element de legatura intre Asia si Occident, oferind totodata importante oportunitati de afaceri intreprinzatorilor romani. Practic, Dubai-ul, prima dintre destinatiile vizate de conferintele de afaceri organizate de Forum Invest in aceasta primavara, reprezinta o filosofie economica unica, dezvoltarea emiratului nefiind bazata exclusiv pe veniturile din petrol, ci pe dezvoltarea comertului si a serviciilor. "Dubai a fost binecuvantat prin lipsa resurselor naturale", afirma Ahmed Butti Ahmed, directorul Autoritatii Portuare din Dubai, in cadrul discutiilor pe care le-a purtat recent cu Principele Radu, aflat in vizita oficiala in Emiratele Arabe Unite.

Investitorii romani in ofensiva

Companiile romanesti au patruns deja in Emirate cu produse petroliere rafinate, masini si echipamente si produse din otel. "Profitul obtinut in acest moment din investitiile facute, in principal, in cele trei Emirate mai puternic dezvoltate - Abu Dhabi, Dubai si Sharjah - este foarte mare, astfel ca emiratezii sunt interesati de noi piete si noi modalitati de diversificare economica. Aici poate si trebuie sa intre in scena Europa de Est si Romania in special. Reprezentantii marilor companii romanesti din toate domeniile trebuie sa fie familiari cu aceste locuri, trebuie sa isi creeze aici legaturi de afaceri directe, pentru ca Emiratele Arabe Unite au devenit astazi placa turnanta a lumii economice", a afirmat Principele Radu. Reprezentantii diplomatici ai Romaniei in Emiratele Arabe Unite dau, in plus, detalii cu privire la oportunitati concrete de afaceri. "Emiratele ofera oportunitati deosebite pentru oamenii de afaceri si investitorii romani. Cu conditia ca acestia sa fie mai ofensivi si sa-si adapteze politicile de marketing si productie la cerintele acestei piete", a explicat Ioan Emil Vasiliu, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Abu Dhabi. "Exista si alte nise pe care romanii le pot exploata cu succes: contoare electrice si alte tipuri de aparatura de precizie pentru constructii, precum si toata gama de servicii legate de activitatea portuara", explica, de asemenea, Serban Tanase, consilier economic la consulatul general al Romaniei de la Dubai.

Prin deschiderea, in decembrie anul trecut, a ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Bucuresti (singura a acestei tari intre Viena si Moscova) s-a dat imboldul necesar dezvoltarii relatiilor bilaterale. Investitiile imobiliare, turismul, productia industriala si plasamentele de capital sunt domeniile pentru care emiratezii si-au exprimat deja interesul. Anul trecut, balanta comerciala dintre cele doua tari a fost net in favoarea Romaniei: exportul romanesc in Emirate a totalizat 162,8 milioane de dolari, in timp ce importurile au depasit cu putin 8 milioane de dolari. "Ritmul de crestere al schimburilor comerciale bilaterale este unul dintre cele mai ridicate inregistrate, iar in masura in care, in 2005, acesta poate fi consolidat, Emiratele vor deveni prima destinatie a exporturilor romanesti catre tarile arabe", anticipeaza consilierul economic Serban Tanase.

Tara tuturor posiblitatilor

Zacamintele de petrol descoperite in 1966 in Dubai s-au dovedit a fi infime pe langa cele ale emiratului vecin Abu Dhabi sau ale Arabiei Saudite, realitate care a fortat Dubaiul sa-si traseseze o strategie bine pusa la punct. Daca in anii '60 produsul intern brut al emiratului era dependent in proportie de 46% de veniturile din petrol, astazi procentul s-a redus la 8,5%. Aceasta, pentru ca in loc de petrol, familia regala Al Maktoum a mizat pe transformarea acestui emirat in cel mai important centru comercial din regiune.

Proiectul a fost sustinut prin dezvoltarea infrastructurii. Anii '60-'70 au insemnat pentru Dubai extinderea portului existent si inaugurarea aeroportului international deschis oricaror linii aeriene, fara restrictii sau practici protectioniste. La inceputul anilor '80 Dubai era deja prosper, angajat de aceasta data in proiecte menite sa atraga investitii straine. Construirea Dubai International Trade Center a fost primul dintre acestea si locul ideal pentru marile multinationale care au dorit sa isi deschida birouri in emirat. Aceasta a fost si perioada in care si-au facut aparitia primele hoteluri de lux, pe fondul cererii de locuri de cazare stimulate de cresterea economica. Emirates Airlines se naste tot acum. Cel mai important proiect al acelei perioade a fost Jebel Ali Free Zone, un parc industrial care oferea avantaje incredibile companiilor care decideau sa se stabileasca in regiune: repatrierea totala a capitalului si a profitului, lipsa oricaror restrictii legate de valuta, precum si lipsa taxelor sau a impozitelor pe importuri si exporturi.

Ceea ce a trasformat din temelii fata orasului au fost insa noile industrii pe care Dubai s-a axat incepand cu anii '90: turism, afaceri bazate pe cunoastere si tranzactii imobiliare. Turismul este domeniul cu cea mai impresionanta rata de crestere, ajungand sa asigure, in prezent, aproape 15% din produsul intern brut al emiratului. Companiile straine din domeniile internet, telecomunicatii, mass-media au fost invitate la Dubai Media City si Dubai Internet City, parcuri industriale care aplica aceleasi principii ale zonelor libere care s-au dovedit eficiente in cazul Jebel Ali Free Zone. Microsoft, Oracle, Hewlett-Packard, IBM, CNN, Reuters si Bertelsmann se numara printre cele o mie de companii care au ales cele doua parcuri industriale ca centru al activitatii lor din regiune. Investitiile imobiliare reprezinta in Dubai o sursa sigura de castig. De curand, Sheikhul Mohammed si-a facut cunoscut planul strategic pentru 2010: un Dubai mai integrat in economia globala, cu o foarte dezvoltata economie bazata pe cunoastere. Un Dubai recunoscut pentru inovatie, dinamism si spirit antreprenorial. Iar pentru fiecare dintre aceste principii exista deja un proiect concret care asteapta sa fie pus in aplicare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri