Consiliul de administratie al constructorului auto japonez Nissan Motor, grup partener cu constructorul auto francez Renault, a aprobat luni principiul discutiilor exploratorii in vederea unei posibile aliante cu gigantul american General Motors.

"Consiliul de administratie aproba faptul ca Nissan sa continue discutiile exploratorii referitoare la o posibila alianta cu General Motors, cu conditia ca GM sa sutina in mod clar propunerile facute de actionarii sai", a anuntat constructorul nipon intr-un comunicat.

Consiliul de administratie a fost prezidat de directorul general de la Nissan, Carlos Ghosn, persoana care se ocupa in acelasi timp si de conducerea executiva a grupului Renault. Tot luni urmeaza sa aiba loc o reuniune similara a consiliului de administratie de la Renault, reuniune la care se va discuta propunerea venita de la Kerkorian.

Zilele trecute, miliardarul american Kirk Kerkorian, cel mai mare actionar individual la GM, a propus crearea unei aliante intre GM si parteneriatul Renault-Nissan, o ipoteza pe care ultimele doua firme s-au declarat de acord sa o studieze. Potrivit agentiei de presa Kyodo, Renault si Nissan ar putea sa preia in comun aproximativ 20 la suta din capitalul GM, investitia urmand sa fie realizata in proportii egale de cei doi parteneri.

Renault si Nissan sunt parteneri din anul 1999 via un sistem de participatii incrucisate, Renault controland 44,4 la suta din actiunile Nissan, iar Nissan controland 15 la suta din actiunile grupului auto francez. In prezent, alianta Renault-Nissan se claseaza pe locul patru in topul celor mai mari producatori de autovehicule din lume, dupa General Motors, Toyota si Ford.

Anul trecut, Renault-Nissan a vandut 6,129 milioane autovehicule, adica aproximativ 10 la suta din piata mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri