Cotidianul german Bild a publicat recent o harta a celor mai periculoase orase din Europa, in functie de gradul de criminalitate, posibile rebeliuni si teroare, intr-un clasament mai mult decat surprinzator, potrivit caruia capitala Romaniei este mai putin "sigura" decat Londra sau Paris, in timp ce orasele germane si Bruxelles - care a suferit recent un atac terorist, lipsesc.

Doar o saptamana a trecut de la atacurile sangeroase din Bruxelles, unde o mana de teroristi islamistii au ucis 35 de persoane si ranit peste o suta, pe aeroportul Zaventem si la statia de metrou din cartierul Molenbeek. Evenimentele survin dupa arestarea lui Salah Abdeslam, implicat in carnagiul, soldat cu peste 130 de morti si sute de raniti, din Paris. Ce-i drept, cotidianul german Bild citeaza un studiu al companiei americane de consultanta Mercer cu privire la calitatea vietii in peste 230 de orase din lume, realizat inainte de atacurile teroriste din Bruxelles.

Potrivit Mercer, orasele vest europene domina clasamentul "sigurantei personale". Luxemburg se afla in frunte, urmat de Berna, Helsinki si Zurich, care isi impart a doua pozitie. Viena revendica locul 5, in timp ce Geneva si Stockholm sunt plasate impreuna pe 6, iar Copenhaga, Dusseldorf, Frankfurt, Munchen si Nurnberg se afla pe pozitia a 11-a in clasamentul celor mai "sigure" orase din Europa. Totusi, un numar important de capitale europene se situeaza considerabil mai slab, in conditiile in care au suferit atacuri teroriste sau tulburari sociale in ultimii ani.

Printre exemple oferite de Mercer se afla Paris (71), Londra (72), Madrid (84) si Atena (124). Recentele tulburari politice si economice din Grecia, care au dus la demonstratii violente in Atena si in alte orase, au diminuat gradul de siguranta al capitalei elene. Kiev (189), St Petersburg (197) si Moscova (206) au rangul cel mai scazut pentru "siguranta personala" in regiune.

Pornind de la studiul Mercer, cotidianul Bild isi concetreaza insa atentia asupra a 17 orase din Europa, evaluate ca fiind "nesigure", in functie de rata criminalitatii, stabilitate interna, politie si justitie sau securitate geopolitica. Despre Berlin, desi nu se afla printre cele 17 mai putin "sigure" orase, Bild scrie, de exemplu, ca pe langa potentiale atacuri teroriste care ameninta securitatea si libertatea populatiei, exista, de asemenea, riscuri date de rata criminalitatii si rebeliuni interne.

Sursa foto: Bild

Iata ce scrie cotidianul german Bild cu privire la orasele din Europa, in ordinea "periculozitatii" pentru "siguranta personala", data de criminalitate, dezordine sociala si teroare:

  • Kiev (Ucraina): Principalul motiv potrivit caruia Mercer plaseaza capitala Ucrainei pe prima pozitie, scrie Bild, este legat de razboiul impotriva separatistilor rusi din estul tarii, alaturi de revolte si demonstratii violente.
  • Belgrad (Serbia): Aspectele negative din capitala Serbiei sunt date de activitati frecvente de coruptie, furturi si vandalism.
  • Sofia (Bulgaria): Cea mai saraca tara din Uniunea Europeana este afectata in mod repetat de revolte si proteste.
  • Bucuresti (Romania): In tara de la Marea Neagra, exista coruptie pe scara larga si infractiuni minore.
  • Zagreb (Croatia): Aici oamenii sufera, in principal, de coruptie.
  • Riga (Letonia): In statul baltic exista sindicate de criminalitate organizata si prostitutie, in timp ce imigrantii sunt refuzati.
  • Tallinn (Estonia): In tara vecina din nord, sunt, de asemenea, active, sindicate de crima organizata si grupuri de traficanti.
  • Atena (Grecia): Populatia sufera in cea mai afectata tara de criza euro, in urma taierilor severe in ceea ce priveste transferurile si reducerea locurilor de munca. In consecinta, a avut loc cresterea saraciei si a ratei criminalitatii.
  • Varsovia (Polonia): Starea de securitate este afectata de proteste politice. Aici exista si cea mai mare rata a criminalitatii din Polonia.
  • Budapesta (Ungaria): Criza refugiatilor si ciocnirile acestora cu politia au dus la o imagine negativa.
  • Belfast (Irlanda de Nord): Aici oamenii sufera de saracie, tensiuni sociale si criminalitate.
  • Roma (Italia): Teama cu privire la potentiale acte de terorism precum in Paris reprezinta principalul factor de insecuritate in capitala Italiei.
  • Madrid (Spania): Au existat demonstratii repetate impotriva masurilor de austeritate ale guvernului, tensiuni sociale, somaj ridicat in randul tinerilor.
  • Milano (Italia): Celebra catedrala si opera din Milano, La Scala, pozitioneaza orasul din nordul Italiei, in atentia teroristilor.
  • Barcelona (Spania) / Londra (Marea Britanie): In timp ce in metropola catalana hotii de buzunare vizeaza in special turisti, Londra este considerata drept o potentiala tinta pentru teroristi.
  • Paris (Franta): Dupa cele doua atacuri din 2015, Mercer pozitioneaza capitala Frantei mai "sigura" decat alte orase europene.

Sursa foto: vchal / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri