Scumpirea petrolului, scaderea dolarului si majorarea dobanzilor - principalele amenintari
Sistemul financiar global ramane in cea mai buna forma din ultimii ani, dar aceasta ar putea fi destabilizata de deprecierea dolarului, cresterea sustinuta a dobanzilor pe termen lung sau scumpirea continua a petrolului, a avertizat Fondul Monetar International (FMI), citat de The Guardian.

Cu ocazia lansarii Raportului privind Stabilitatea Sistemului Financiar Global, ce apare de doua ori pe an, FMI a precizat ca, desi balantele contabile ale bancilor si ale altor institutii financiare sunt solide, riscurile sunt mai vizibile ca oricand. "Situatia este probabil pe cat de buna se poate, dar riscurile sunt in crestere", a afirmat Gerd Haeusler, directorul diviziei de piete de capital a FMI. El a mai spus ca principalul risc apare in situatia in care bancile centrale vor decide sa majoreze dobanzile mai mult decat se asteapta piata. O alta teama este aceea ca pretul mare al petrolului si al altor materii prime ar putea alimenta inflatia.

Rodrigo Rato, directorul general al FMI, a afirmat ca pretul mare al petrolului va diminua cresterea economica cu 0,25-0,50 de puncte procentuale, in acest an, relateaza BizWorld.

"Am revizuit drastic calculele privind pretul mediu al petrolului", a spus Rato intr-un interviu. "In luna septembrie a anului trecut, proiectiile noastre erau de 37,30 de dolari pentru un baril de petrol. In martie, am revizuit proiectiile la 46,50 de dolari pe baril", a explicat directorul general al FMI. Rato a mai spus ca, si anul trecut, scumpirea petrolului a redus cresterea economica cu 0,25-0,50 de puncte procentuale.

Germania, eficienta, dar reglementata excesiv

Intr-o declaratie separata, seful FMI a afirmat ca Germania ar trebui sa sporeasca ritmul de implementare a reformelor economice. "Aceasta tara evolueaza in directia cea buna dar ritmul reformelor trebuie intensificat", a explicat Rato. Acesta a cerut Guvernului german sa liberalizeze, in continuare, economia si sa reduca nivelul de reglementare, printre masurile vizate numarandu-se prelungirea programului de lucru al angajatilor si al magazinelor. "Germania este cu mult mai eficienta decat pare, dar in aceasta tara exista mult prea multe reglementari", a continuat seful FMI.

Adina Alexe
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri