Grupul rusesc Atomstroyexport a castigat o licitatie pentru a construi o centrala nucleara, cu o capacitate de 2.000 MW, in Bulgaria, in portul dunarean Belene, pentru cinci miliarde de dolari, a anuntat compania bulgara NETC.
Compania ruseasca, in cadrul careia Gazprom detine 49%, conduce, pentru acest proiect, un consortiu care include si compania franceza Areva si pe cea germana Siemens. "Castigatorul licitatiei a fost grupul Atomstroyexport, care a fost ales sa construiasca si sa pregateasca pentru utilizare doua reactoare cu capacitatea de cate o mie de MW", a declarat presedintele companiei bulgare NETC, Lubomir Velkov.

"Comisia a decis ca Atomstroyexport este pe primul loc, cu un pret de 3,997 miliarde de euro (5,1 miliarde dolari)", a adaugat acesta.

Atomstroyexport a fost aleasa dupa ce a prezentat o oferta mai ieftina decat celalalt competitor, un consortiu ceh condus de Skoda, care a oferit un proiect in valoare de 4,098 miliarde de euro, a adaugat Velkov.

Potrivit estimarilor companiei rusesti castigatoare, noua centrala ar trebui sa fie construita in sase ani si jumatate, a mai afirmat Velkov. Autoritatile bulgare doresc sa pastreze cel putin 51% din capitalul noii centrale si cauta un investitor strategic pentru pachetul de actiuni ramas, anunta NewsIn.

Reprezentantii guvernului bulgar au declarat ca noul investitor precum si operatorul noii centrale vor fi desemnati dupa este finalizata licitatia pentru construirea reactoarelor.

Companiile care s-au declarat interesate sa investeasca in centrala de la Belene sunt, pana in prezent, Gazprom, compania italiana Enel si grupul ceh CEZ.

Analistii economici au declarat ca Rusia a sustinut puternic aceasta oferta, folosindu-si influenta pe care o are asupra Bulgariei, ca unic furnizor de gaze naturale si ca investitor cheie intr-o conducta petroliera care, dupa ce va fi construita, ar trebui sa traverseze teritoriul bulgar, indreptandu-se spre tarmul mediteranean al Greciei.

Bulgaria a demarat constructia Belene in anii 80 si a investit, pana in prezent, aproximativ un miliard de dolari, insa a suspendat proiectul in 1991, din cauza problemelor de mediu pe care le ridica si a lipsei finantarii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri