Presedintele american George W. Bush va profita de forumul de Cooperarea Economica Asia Pacific pentru a promova un proiect de liber schimb pentru tarile din zona Pacific, deoarece negocierile pentru un nou acord comercial mondial au ajuns intr-un punct mort, relateaza NewsIn.

Bush si o serie de alti oficiali din refiunea Asiei Pacifice vor solicita efectuarea unui studiu referitor la acest proiect, in urma summitului care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, la Hanoi, a declarat, luni, un inalt responsabil al administratiei americane.

O serie de grupuri de lucru ar putea fi organizate pentru a analiza avantajele unei zone de liber schimb, care ar aduna 21 de state dezvoltate sau in curs de dezvoltare din cadrul APEC, printre care Rusia, China, Statele Unite si mare parte din tarile Asiei de Sud-Est, a mai precizat aceeasi sursa.

Aceasta propunere, care vizeaza jumatate din bunurile exportate la nivel mondial si 70% din cresterea economica mondiala, intervine deoarece ciclul de negocieri de la Doha, al Organizatiei Mondiale a Comertului a ajuns intr-un punct mort."Ideea este sa evaluam, in termeni reali, daca un acord de liber schimb in cadrul APEC ar fi benefic pentru membrii acestei organizatii", a mai declarat responsabilul american.Oficialii ar trebui sa analizeze, in mod special, "care sunt metodele de analiza sau de munca ce ar putea fi puse in practica in cursul anului viitor, pentru a studia modalitatile de realizare a unui acord de liber schimb in regiunea Asiei Pacifice si care ar fi beneficiile pentru membrii APEC", a declarat reprezentantul american.

Organizatiile economice si patronale din regiune fac presiuni de mai multi ani in favoarea acestui proiect regional, care este destinat sa armonizeze multimea de acorduri deja existente. Cu toate acestea, responsabilii politici nu au pus in practica, pana in acest moment, acest proiect controversat. O serie de oficiali se tem, in special, ca aceasta initiativa ar amana concretizarea "obiectivelor Bogor", care preconizeaza crearea unei zone de liber schimb pentru comert si pentru investitii, pana in 2010, pentru economiile dezvoltate si pana in 2020 pentru o serie de alte state.

SUA ar trebui sa joace un rol cheie in lansarea acestei initiative, iar reprezentanta comertului american, Susan Schwab, a declarat ca SUA doresc sa transforme acest proiect intr-o realitate.APEC grupeaza Australia, Brunei, Canada, Chile, China, SUA, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Papua-Noua Guinee, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, Coreea deSud, Taiwan, Thailanda si Vietnam.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri