Amenintarea Rusiei de a restrictiona importurile de carne din Uniunea Europeana, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei este nejustificata, potrivit comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului, Markos Kyprianou, informeaza NewsIn.

Rusia a avertizat de mai multe ori ca ar putea suspenda licentele de import pentru animale vii, produse de origine animala si hrana pentru animale din Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2007, cand Romania si Bulgaria adera la UE, daca oficialii de la Bruxelles nu garanteaza siguranta carnii provenite de la animalele din aceste tari.

Comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, Markos Kyprianou, a declarat ca o astfel de interdictie nu este justificata. "Suntem ingrijorati, din cauza acestor informatii. A existat o situatie asemanatoare si in cazul ultimei extinderi a Uniunii Europene din 2004, dar a durat numai cateva saptamani. Consideram ca interdictia ar fi complet nejustificata. Vom discuta aceasta problema cu partea rusa", a spus Kyprianou.

Rusia a interzis deja importurile din Romania si Bulgaria pentru cele mai multe produse de origine animala, din cauza existentei unor cazuri de pesta porcina clasica in Romania si a unor cazuri de maladie a limbii albastre in Bulgaria.Ultimele amenintariu ale Rusiei, daca vor fi aplicate, includ si importul produselor de origine animala din tari terte care doar tranziteaza teritoriul Uniunii Europene.

Cu toate acestea, problema imediata pe care reprezentantii UE trebuie sa o solutioneze cu Moscova este legata de interdictia Rusiei la importul de produse alimentare din Polonia. Reprezentantii Finlandei, care asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, declarasera, luni dimineata, ca vor discuta modalitatile de ridicare a interdictiei rusesti referitoare la importurile de produse alimentare din Polonia, in cadrul unui summit, vineri, la care va participa presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Promisiunea este parte din incercarea de a convinge Polonia sa nu mai blocheze mandatul de negocieri al Uniunii Europene in vederea incheierii unui pact de cooperare cu Moscova, care urmeaza sa fie lansat la summitul de vineri. Pactul include mai multe domenii, inclusiv energie, comert, investitii si drepturile omului. Acordul existent intre UE si Rusia expira la sfarsitul anului, dar va fi reinnoit pana la aprobarea unui nou pact.

Rusia a suspendat importurile de carne si de alte produse alimentare din Polonia, in 2005, dupa descoperirea unor certificate veterinare false.

Oficialii de la Varsovia considerasera ca masura a fost excesiva si motivata politic, in contextul intensificarii tensiunilor intre Moscova si fostele tari satelit din perioada sovietica. Rusia negase acuzatiile si solicitase Poloniei sa puna capat fraudelor la exporturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri