Un consortiu condus de Citigroup Inc. a primit ultimele aprobari pentru achizitionarea, pentru suma de 3,1 miliarde de dolari, a 85,6% din Guangdong Development Bank (GDB), a anuntat Comisia de reglementare a activitatii bancare chineze.
Aprobarea data de aceasta comisie reprezinta ultima etapa a unei batalii pentru controlul GBD ce a durat un an si jumatate, intre grupul american Citibank si cel francez Societe Generale. Citigroup si grupurile chineze China Life Insurance Co. si State Grid Corp. vor prelua fiecare 20% din GBD, in timp ce International Business Machines (IBM) va detine 4,74% din GBD. Companiile chineze CITIC Investment si Puhua Investment vor prelua 12,85%, respectiv 8% din GBD.

Conform acordului de restructurare al bancii din Guangdong, consortiul condus de Citigroup va completa luni aceasta tranzactie, a declarat comisia chineza de reglementare, potrivit NewsIn. Citigroup si echipa sa de investitori sunt confruntati momentan cu sarcina de a pune la punct activitatea GBD, care si-a pierdut presedintele in cursul saptamanii trecute, Zhang Guanghua depunandu-si demisia pentru a deveni presedinte executiv al bancii China Merchants Bank Co., au precizat surse apropiate de aceasta afacere. Grupul bancar GBD detine momentan peste 500 de filiale, ocupand o pozitie importanta in Guangdong, cea mai bogata provincie a Chinei.

Cresterea economica substantiala a Chinei a facut pe principalii actori bancari de pe piata internationala sa plateasca sume mari de bani pentru a acapara capital bancar chinez, in special dupa deschiderea pietei bancare interne catre concurenta straina, conform prevederilor pe care China trebuie se le respecte odata cu aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului.

Citigroup, care se afla in plin proces de discutii privind majorarea participatiunii pe care o detine din Shanghai Pudong Development Bank pana la nivelul maxim permis, de 19,9%, a facut apel la autoritatile din Beijing pentru a ave acces pe piata chineza conform noilor reglementari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri