Preturile in zona euro au crescut cu 0,7% in luna martie fata de februarie, se arata intr-un studiu efectuat de Biroul de statistica al Uniunii Europene (Eurostat), dat publicitatii luni, transmite Mediafax.
Acest lucru nu a afectat si inflatia care a ramas stabila pe luna martie. Eurostat a informat ca acesta este cel mai ridicat nivel al ratei lunare, de la infiintarea agentiei. Inflatia este in concordanta cu estimarile economistilor si a fost impulsionata de cresterea sezoniera a preturilor confectiilor. Inflatia anuala s-a situat putin peste nivelul tinta pe termen mediu, de 2%, al Bancii Centrale Europene (BCE).

"Rata lunii martie este in general mai ridicata ca urmare a perioadei de reduceri din ianuarie si februarie", a mentionat Eurostat. Biroul de statistica a adaugat ca preturile confectiilor au contribuit cu 0,26% la cresterea inflatiei, iar combustibilii au avut un impact de 0,1%. Dupa intalnirea G7 de la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca reducerea ratei dobanzii in zona euro nu constituie o optiune. El nu s-a aratat incantat nici de perspectiva majorarii dobanzilor si a mentionat ca inflatia este tinuta sub control. BCE a mentinut ratele la 2% pentru aproape doi ani, insa cresterea lenta a determinat aparitia unor opinii, inclusiv din partea Fondului Monetar International, in favoarea reducerii dobanzilor. Trei dintre agentiile majore de cercetare din zona euro au mentionat, intr-un raport, ca perspectivele privind cresterea economica s-au diminuat in ultimele luni, iar in prezent sunt "foarte moderate". Studiul trimestrial efectuat de catre agentia germana IFO, cea franceza INSEE si italiana ISAE a estimat o stagnare a cererii externe pentru bunuri din zona euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri