Ministrii finantelor din cele mai mari economii mondiale au decis sambata sa includa fondurile cu capital de risc, denumite si \"hedge\", in agenda de politici internationale si au adaugat ca vor cerceta acest sector mai antent.
Industria fondurilor de risc este evaluata in momentul de fata la 1,4 mii de miliarde euro dolari, scrie NYT in editia de duminica. Reprezentantii grupului celor mai industrializate sapte tari din lume (G7) au declarat, in Germania, ca fondurile de risc au atras ingrijorarea autoritatilor de reglementare de pe piata financiara, dupa ce au devenit mai complexe si dificil de prezis intr-o industrie volatila si importanta.

"Datorita cresterii puternice a fondurilor cu capital de risc si a instrumentelor pe care le tranzactioneaza, trebuie sa fim atenti", au spus ministrii intr-un comunicat comun. "Am cazut asadar de acord sa urmarim in continuare acest subiect", au mai declarat ei, informeaza NewsIn, citand Financial Times.

Fondurile "hedge", care gestioneaza asocieri mari de capital si opereaza in afara supravegherii regulatorilor, au crescut la rangul celor mai mari si importanti jucatori in pietele financiare din lume, in mod special pe Wall Street si la bursa din Londra. Titlurile Fortress Investment Group, primul fond de risc listat in SUA, au crescut vineri cu 67,6% in prima zi de tranzactionare.

Pana si secretarul trezoreriei Statelor Unite, Henry M. Paulson Jr., a remarcat ca acest tip de fonduri necesita o atentie mai mare din partea formatorilor de politici. Jurnalistii de la NYT aduc aminte ca fosta firma a secretarului Paulson, Goldman Sachs, a profitat enorm in urma parteneriatelor cu fondurile de risc. "Nu imi imaginez ca ne-am putea face slujbele noastre, cei responsabili cu reglementarea financiara, fara sa discutam despre acest subiect", a mai spus Paulson.

Autoritatile formatoare de politici se temn ca un crah al fondurilor de risc ar putea destabiliza creditorii acestor, care sunt, in general, cele mai mari banci de investitii. Toate acestea ar duce spre un haos pe toate pietele financiare importante ale lumii.

Americanii vor, in general, sa elaboreze coduri voluntare pentru noile industrii, iar aceeasi pozitie o au si cei din Marea Britanie. Pe de alta parte, in Europa Continentala, viziunea este alta. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus la intalnirea G7 ca ar fi pentru "standarde si coduri spontane, care sa fi voluntare si elaborate chiar de industrie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri