Ridicarea in spatiul public a unor semne de intrebare referitoare la companii listate pe piata de capital poate influenta nemeritat performanta acesteia si, mai departe, decizia de investire sau valoarea unui portofoliu, apreciaza Andreea Pipernea, CEO NN Pensii si vicepresedinte Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Ea arata ca "in general, pentru ca pietele financiare sa regleze in mod transparent si eficient valoarea activelor, este de dorit ca evolutiile bursiere sa se bazeze cat mai mult pe date fundamentale si cat mai putin pe interpretari doar ale unor fragmente din contextul real".

"Oscilatiile investitionale sunt firesti pe piata de capital, astfel ca performantele investitiilor trebuie privite pe termen lung si in contextul unor portofolii diversificate, menite sa amortizeze astfel de riscuri. In cei peste 10 ani de la lansarea Pilonului II, investitiile realizate de administratorii fondurilor in portofolii diversificate care, numai in cazul investitiilor la bursa includ peste 50 de actiuni listate in Romania si pe plan extern, au avut, cum spuneam, un randament mediu anualizat de aproximativ 8%. In aceasta perioada, au existat, bineinteles, si cazuri de investitii mai putin profitabile, asa cum se intampla in cazul oricarui portofoliu, insa rezultatul in ansamblu a fost pozitiv", a declarat Andreea Pipernea (foto).

Ea adauga ca "investitiile administratorilor de Pilon II sunt riguros reglementate pentru a proteja participantii, iar fiecare administrator ia deciziile de investitii pe baza unui set complex de criterii de eligibilitate si oportunitate. Inainte de a investi, verificam conformitatea cu legislatia, capacitatea companiei de a genera numerar, pozitia de piata, indicatorii financiari, pretul de tranzactionare in raport cu alte companii similare, structura actionariatului si structura de capital sau calitatea managementului. Nu in ultimul rand, ne uitam la potentialul de crestere pe termen lung al valorii investitiilor. Cu cat orizontul pe care ne uitam e mai scurt, cu atat volatilitatea rezultatelor potentiale creste si relevanta analizei scade".

Andreea Pipernea: Nici o companie listata la bursa nu are risc zero

"E important sa se inteleaga ca investitiile pe care le fac fondurile de pensii sunt strict reglementate prin lege si, in plus, Autoritatea de Supraveghere Financiara urmareste indeaproape activitatea investitionala a acestora, asigurand conformitatea. Administratorii stiu clar in ce au voie, dar mai ales in ce nu au voie sa investeasca economiile pentru pensie ale romanilor. Dincolo de asta, domeniul investitiilor se bazeaza atat pe aspecte fundamentale de management al portofoliilor care tin de companie, de industrie si chiar de tara, dar intr-o mare masura se bazeaza si pe incredere, stabilitate si predictibilitate la nivel de industrie, iar atunci cand aceste aspecte sunt perturbate, efectele se reflecta si pe piata de capital", mai spune CEO-ul NN Pensii.

In ceea ce priveste investitiile fondurilor de pensii private la bursa, Andreea Pipernea arata ca acestea sunt limitate prin lege la cel mult jumatate din active, insa prin metodologia de calcul a gradului de risc, alocarea pe actiuni a unui fond de risc mediu, asa cum sunt 6 din cele 7 fonduri de Pilon II din piata, e greu sa depaseasca in practica 30%. Astfel, prevaleaza investitiile in instrumente cu grad de risc minim, cum sunt titlurile de stat sau obligatiunile supranationale.

De asemenea, referitor la riscul investitional, "nicio companie listata la bursa nu are risc zero, doar titlurile de stat am putea spune ca au un risc care tinde spre zero. Pe termen lung ne asteptam ca actiunile sa ne aduca randamente superioare, acestea fiind instrumente cu potential mai ridicat de performanta, dar in conditii mai ridicate de risc. Orice investitie potentiala trebuie analizata inclusiv din punctul de vedere al riscurilor si al masurii in care acestea sunt reflectate in pretul actiunii. Riscurile, asadar, exista si nu dispar niciodata cand vine vorba de investitii, dar ele nu sunt un obstacol cata vreme pretul pe care il platesti reflecta aceste riscuri, iar asumarea lor poate veni cu randamente mai mari pe termen lung", adauga Andreea Pipernea.

NN Pensii: Pilonul II, un subiect supus constant dezbaterilor in ultimii 10 ani

"Pilonul II este, practic, cea mai raspandita forma de economisire pentru pensie din Romania si, pentru multi romani, poate chiar singura. Cu toate acestea, Pilonul II a fost in ultimii 10 ani un subiect supus constant dezbaterilor si abaterilor de la legislatia initiala si, desi functioneaza in continuare pe arhitectura gandita in 2004, Pilonul II se confrunta in acest moment cu o lipsa de predictibilitate pe termen mediu si lung. Credem insa ca schimbarile prevazute in noul proiect de lege a pensiilor confirma caracterul complementar al celor trei piloni de pensie si continuitatea sistemului multi-pilon", spune managerul.

In perspectiva, ea arata ca administratorii mizeaza pe "mai multa transparenta, predictibilitate si responsabilitate din partea autoritatilor privind pensia generatiilor viitoare", iar "decalajele generate de inghetarile succesive si chiar reducerea din acest an a contributiilor" sa fie recuperate.

"Sa nu uitam ca fiecare leu virat in plus astazi in conturile viitorilor pensionari inseamna o pensie mai buna la batranete si ca banii din Pilonul II, in total 10 miliarde de euro pana la finalul acestui an, vor avea un impact major asupra modului in care vom trai atunci cand nu vom mai putea lucra. Intre timp, acesti bani nu stau degeaba, ci sunt investiti in economie si lucreaza pentru bunastarea noastra viitoare. De asemenea, banii astfel investiti contribuie la finantarea companiilor, la dezvoltarea economica a Romaniei si, nu in ultimul rand, la consolidarea unei piete de capital functionale", conchide Andreea Pipernea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri