Liderul rusesc din domeniul minier si metalurgic Mechel a castigat licitatia pentru achizitia pachetului majoritar de 93,35% din centrala de energie Southern Kuzbass, oferind 265 milioane dolari.
Achizitia se inscrie in strategia de dezvoltare a sectorului minier pentru Mechel. Obiectivul acestei achizitii este cresterea performantei Mechel, prin posibilitatea de a produce cu o valoare adaugata mare in uzina energetica, folosind carbunele extras de celelalte companii din grup, informeaza compania, potrivit NewsIn.

"Aceasta mutare tinteste dezvoltarea afacerilor Mechel pe sectorul energiei, si care, in particular, are ca efect reducerea costurilor prin generarea de catre Mechel a propriei energii electrice, crescand capitalizarea grupului, si obtinand un profit suplimentar din piata energiei electrice si termice", se precizeaza in comunicat.

Mechel a achizitionat pachetul de 93,35% din Southern Kuzbass de la trei companii care actionau concertat, si anume, RAO UES of Russia (22,97%), SUEK (20,38%) si Kuzbassenergo (50%).

Cererea anuala de carbune pentru centrala de energie este prevazuta sa atinga un nivel de 1-1,2 milioane tone carbune. Odata cu cresterea capacitatii, livrarile de caarbune ar putea atinge nivelul de doua milioane tone anual. Centrala energetica este situata in orasul Kaltan, din regiunea Kemerovo. La 1 ianuarie, puterea electrica avea o capacitate de 554 MWt, iar puterea energiei termice avea o capacitate de 560 Gcal/ora.

Mechel a infiintat in aprilie 2004 Mechel-Energo, subsidiara grupului insarcinata cu furnizarea de energie catre celelalte companii din grup si vanzarea energiei electrice si termice catre terti prin intermediul pietei libere.

In urma anuntului, actiunile Mechel, listate la bursa din New York (NYSE), sub simbolul MTL, au castigat 4,6% si au incheiat sedinta de joi la cotatia de 32,94 dolari/actiune, ducand capitalizarea grupului pana la 4,46 miliarde de dolari.

Mechel a incheiat anul 2005 cu un profit net de 381 milioane de dolari, iar veniturile totale au fost de 3,8 miliarde de dolari. Veniturile inainte de taxe, deprecieri si amortizari au fost de 726 milioane de dolari.

Grupul rusesc detine in Romania combinatul de oteluri speciale Mechel Targoviste (COS), listat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si combinatul din industria sarmei Mechel Campia Turzii (INSI), listat pe piata Rasdaq.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri