Agentia internationala de rating Standard & Poor's (S&P) a coborat perspectiva ratingului pe termen lung al Ucrainei la negativ de la stabil, din cauza deteriorarii climatului politic si a riscurilor asociate politicilor economice. S&P a confirmat ratingul Ucrainei pentru datorii in valuta si in moneda nationala pe termen lung, la 'BB' si ratingul suveran pe termen scurt, la 'B', se mai spune potrivit NewsIn, intr-un comunicatul al agentiei de evaluare.

"Revizuirea perspectivei de rating se bazeaza pe accentuarea tensiunilor politice dintre premierul Victor Ianukovici si presedintele ucrainean Victor Iuscenco de la "Revolutia portocalie" din 2004", a spus analistul pentru credite Mority Kraemer, de la Standard & Poor's.

Accentuarea tensiunilor a culminat in momentul in care presedintele a cerut organizarea de noi alegeri parlamentare la sfarsitul lui mai. Cu toate acestea, decizia presedintelui ucrainean de dizolvare a parlamentului este contestata, iar reprezentantii parlamentului au respins pana acum cererea de dizolvare si cabinetul a refuzat sa aloce fonduri pentru finantarea alegerilor, spun analistii de la S&P.

Crearea politicilor economice si fiscale nu a fost niciodata pe prima pagina a programului guvernului condus de Ianukovici, dar actualele tulburari politice vor reduce, probabil, chiar si modestele ambitii reformiste ale guvernului ucrainean, comenteaza S&P. "Daca se vor organiza alegeri anticipate, rezultatul acestora nu va fi, cel mai probabil, alegerea unui guvern reformist si prietenos fata de piata, cu atat mai mult cu cat este posibil sa revina la putere liderul opozitiei, Iulia Timosenco. O astfel de alegere ar putea accelera actuala crestere treptata a pretului gazelor naturale importate din Rusia, ceea ce ar afecta negativ economia Ucrainei".

Cresterea foarte sustinuta a sectorului privat ucrainean si majorarea rapida a indatorarii externe a sectorului urainean bancar in majoritate de stat au accentuat vulnerabilitatea economiei Ucrainei la socurile externe sau la inrautatirea mediului politic intern, arata analistii S&P.

"Perspectiva negativa reflecta accentuarea riscurilor ca Ucraina sa alunece intr-o criza constitutionala acuta, care ar paraliza elaborarea de politici si ar submina perspectivele de crestere economica", a mai spus Kraemer.

Pericolele politice sunt insotite de slabiciuni economice structurale. Ucraina ramane vulnerabila mai ales la socurile comerciale. Perspectivele slabe privitoare la reformele necesare in sectorul aprovizionarii fac sa fie mai greu pentru economia ucraineana sa absoarba socurile externe, daca si cand apar.

Cresterea stabilitatii politice si un progres cel putin moderat in ceea ce priveste modernizarea institutionala si economica ar fi o conditie preliminara pentru revizuirea prespectivei de rating inapoi la stabil. Daca se va intensifica actuala criza politica sau daca se va prelungi semnificativ, realizarile economice din ultimii ani vor fi grav afectate, iar acest lucru va conduce la scaderea ratingurilor Ucrainei, se spune in raportul S&P.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri