Consortiul de investitori condus de Royal Bank of Scotland a prezentat astazi o oferta de 72 miliarde de euro (98 miliarde de dolari) pentru cumpararea ABN Amro, superioara pretului oferit de Barclays.
Astfel, consortiul din care mai fac parte banca spaniola Santander si grupul olandezo-belgian Fortis incearca sa anuleze acordul incheiat luni de banca olandeza cu investitorul britanic. Acest grup, a anuntat ca planuieste sa faca o oferta de 39 euro pe actiune ABN Amro, 70% din suma urmand a fi platita in numerar iar restul reprezentand actiuni RBS.

Grupul a precizat ca aceasta propunere depinde de permiterea accesului la datele contabile ale ABN Amro si de pastrarea bancii din Chicago, LaSalle, care conform ofertei facute de Barclays, ar trebui sa fie vanduta.

ABN Amro a nemultumit grupul condus de RBS si o parte din actionari atunci cand a anuntat ca va vinde banca LaSalle grupului Bank of America pentru 21 miliarde dolari.

Aceasta decizie a fost interpretata drept o incercare de a bloca o oferta concurenta pentru ABN Amro. Analistii se asteapta ca acest grup sa partajeze banca olandeza, RBS urmand a prelua banca LaSalle.

"Bancile sunt de parere ca potentiala tranzactie va duce la intarirea companiilor, ce vor beneficia de pe urma majorarii cotei de piata si a potentialului de crestere al ABN Amro in pricipalele piete pe care este prezent grupul olandez", a declarat RBS intr-un comunicat.

Luni grupul britanic Barclays a anuntat ca este dispus sa plateasca 67 miliarde euro (91,2 miliarde dolari) pentru ABN Amro.

Grupul olandez ABN Amro s-a confruntat cu presiunea crescuta din partea investitorilor, inclusiv fondul britanic de hedging TCI, privind analizarea unei vanzari sau partajari a companiei, pentru a majora castigurile investitorilor, dupa mai multi ani de rezultate dezamagitoare.

Pretul oferit de grupul condus de RBS este cu 13% mai mare decat cel propus de Barclays.



Topul tranzactiilor in bankingul mondial
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri