Grupul italian Pirelli a vandut participatia sa din Telecom Italia companiei spaniole Telefonica si unui grup de banci italiene, care vor detine controlul majoritar, asigurand ca firma italiana nu va controlata de actori din strainatate.

Acest acord elimina din cursa grupul mexican America Movil, punand capat lunilor de tensiuni intre guvernul italian si compania Pirelli, care a acceptat in final sa vanda, piezand astfel peste trei miliarde de euro din investitia pe care a facut-o in urma cu sase ani.

Telefonica, bancile italiene Mediobanca si Intesa Sanpaolo, grupurile de asigurari Generali si Sintonia (acesta din urma fiind detinut de familia Benetton) vor cumpara grupul Olimpia de la Pirelli pentru 4,1 miliarde euro in numerar, ridicand valoarea holdingului la 6,8 miliarde euro inclusiv datoriile, au afirmat companiile.

Acestea vor crea o noua companie, numita Telco, ce va contine cele 18 procente detinute de Olimpia din Telecom Italia, precum si cele 4% detinute de Generali si cele 1,6% detinute de Mediobanca

Telefonica va plati 2,31 miliarde euro pentru 42,3% din Telco, lucru ce ii va permite sa controleze indirect 10% din Telecom Italia, precum si doua locuri din consiliul de adnministratie. Insa investitorii italieni vor detine 57,7% din Telco, urmand a numi si presedintele consiliului de administratie.

Generali va detine 28,1% din Telco, Mediobanca va detine 10,6%, Intesa Sanpaolo - 10,6% iar familia Benetton, care detinea 20% din grupul Olimpia, va detine 8,4% din Telco.

Noua compania va avea un capital de 5,14 miliarde euro si intentioneaza sa vanda actiuni noi in valoare de 900 milioane euro unor investitori italieni.

Acest acord reprezinta ultima achizitie a Telefonica, al cincilea grup de telecomunicatii din lume dupa capitalizarea pe piata, ce a mai cumparat grupul britanic O2 si compania ceha Cesky Telecom.

Telefonica este principalul operator de telecomunicatii pe piata vorbitorilor de spaniola si portugheza si finalizarea acestei tranzactii i-ar intari pozitia in Brazilia, unde se afla in concurenta directa cu firma mexicana America Movil, detinuta de Carlos Slim Helu, ocupantul locului doi in clasamentul celor mai bogati oameni din lume.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri