Crearea, in urmatorii zece ani, a 80.000 de locuri de munca, pentru a se ajunge de la 420.000 la 500.000 de angajati, reprezinta obiectivul unui plan anuntat de Guvernul francez pentru a sustine industria agroalimentara din Hexagon.

"Este un obiectiv realist, daca avem in vedere rata cresterii locurilor de munca din acest sector" - a declarat presei, si a fost citat de France Presse, Nicolas Forissier, secretar de stat in Ministerul francez al Agriculturii si Alimentatiei.

Aceasta, sublinia el, deoarece industria agroalimentara a fost cea care in ultimii zece ani a creat cel mai mare numar de locuri de munca. Noul program, intitulat "Parteneriatul national pentru industriile alimentare", implica, potrivit lui Forissier, un minimum de 150 milioane de euro, din care minimum 50 de milioane provin din credite bugetare, iar 100 de milioane, in principal din imprumuturi participative.
In opinia sa, acesta este primul plan de actiune concret, din ultimii 30 de ani, pentru aceasta industrie franceza. Jean-René Buisson, presedintele Asociatiei nationale a industriilor alimentare (ANIA), s-a aratat satisfacut de aceasta initiativa a Guvernului francez, dar a precizat ca asteapta concretizarea angajamentelor bugetare anuntate.

Citeste si:

Pentru imbunatatirea imaginii industriilor agroalimentare si pentru a-i fi mai bine cunoscute obiectivele, luna viitoare va fi lansata o ampla campanie de comunicare, astfel incat o zecime din ofertele anuale de locuri de munca din acest sector sa fie ocupate.

Cifra de afaceri a industriilor agroalimentare franceze, care asigura 70 la suta din debuseele agriculturii, a atins, in 2004 - potrivit France Presse - 28,8 miliarde de euro la export, ceea ce plaseaza Franta intre primii exportatori ai sectorului si a permis degajarea unui sold comercial pozitiv de 7,5 miliarde euro.