Grupul de electricitate EDF a devenit, joi, cea mai mare companie listata la bursa in Franta, dupa capitalizarea de piata, depasind gigantul energetic Total, dupa ce indicatiile favorabile ale brokerilor au determinat aprecierea actiunilor companiei pana la un nivel record, scrie NewsIn.
Actiunile EDF s-au apreciat cu 4,8%, pana la 77,65 euro pe actiune, ridicand valoarea de piata a companiei controlate majoritar de stat la 141,7 miliarde euro, echivalentul Produsului Intern Brut al Cehiei.

EDF a depasit Total, care, cu 58,77 euro pe actiune, are o capitalizare de piata de 140,6 miliarde euro. Compania este detinuta in proportie de 86% de statul francez, este cea mai mare companie de electricitate europeana listata si opereaza in Marea Britanie, Italia, Germania, Franta si in alte tari.

In spatele ultimelor aprecieri ale actiunilor EDF au stat notele de cercetare ale brokerilor. UBS a urcat tinta de pret al actiunilor pentru EDF la 100 euro de la 80 iar Societe Generale a crescut tinta la 88 de la 66 euro, ambele mizand pe previziunile pozitive pentru energia nucleara, care acopera 80% din productie EDF.

Revitalizarea nucleara ar putea fi favorizata de cresterea presiunilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon", a spus analistul de la SocGen, Adam Dickens, care a citat perspectivele unor castiguri semestriale mari ca un alt catalizator pentru actiunile EDF. Vanzarea potentiala a mai multor actiuni EDF de catre statul francez, despre care Dickens a spus ca ar putea avea loc inca din toamna si posibilele achizitii ar trebui sa creasca si mai mult atractivitatea actiunilor, potrivit analistilor SocGen.

Actiunile EDF au urcat cu 140% de la debutul pe piata in noiembrie 2005. Oferta publica initiala a atras interesul mai multor milioane de investitori individuali francezi, insa a fost criticata de investitorii institutionali pentru ceea ce acestia au numit un pret prea mare, cu un avantaj de 20% in fata rivalilor europeni.

Nesiguranta referitoare la costul dezactivarii echipamentelor centralelor nucleare ale EDF, nivelul de indatorare al companiei si descentralizarea pietelor energetice europene au contribuit la o cerere institutionala relativ slaba. Cu toate acestea, actiunile EDF au devenit, de la listare, una dintre preferatele mai multor brokeri, deoarece EDF si-a micsorat datoria la 15 miliarde de euro la sfarsitul lui 2006, fata de 24 miliarde de euro in momentul lansarii ofertei publice initiale si a fixat tintele pentru o crestere a castigurilor din activitatea de baza la 3 pana la 6% si pentru o crestere de peste 10% a profitului net in 2007/2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri