Fondul de investitii Blackstone a reusit sa stranga 4,13 miliarde dolari cu ocazia ofertei publice initiale lansata astazi, in ciuda faptului ca anumiti politicieni au cerut amanarea operatiunii, aceasta listare fiind cea mai mare din SUA incepand cu anul 2002, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Listarea Blackstone, atent monitorizata de organele de reglementare si pietele financiare din lumea intreaga, a dovedit ca cererea pentru actiunile fondului de investitii este mare in ciuda presiunii venite din partea Congresului american.

Listarea reprezinta, totodata, un eveniment extrem de important pentru industria fondurilor private de investitii, avand in vedere ca este prima institutie de acest tip care a decis sa se listeze la bursa.

In urma pretului obtinut, de 31 de dolari pe actiune, valoarea totala a grupului se ridica la 33,48 miliarde dolari, adica o treime din valoarea de piata a Goldman Sachs Group sau trei sferturi din Lehman Brothers.

O tranzactie separata, prin care China a achizitionat aproape 10% din Blackstone, a majorat castigul fondului de investitii cu trei miliarde dolari, pe langa cele 4,13 miliarde obtinute prin listare.

Cofondatorii Blackstone, Stephen Schwarzman, in varsta de 60 de ani, si Peter Peterson, in varsta de 81 de ani, vor inregistra castiguri uriase de pe urma ofertei publice, urmand a incasa peste 2,4 miliarde dolari impreuna.

Doar participatia de 23% detinuta de Schwartzmann din Blackstone valoreaza 7,74 miliarde dolari. Si principalii responsabili ai firmei vor obtine castiguri substantiele, de sute de milioane dolari.

O mare parte din suma obtinuta va fi utilizata pentru a plati angajatii, aproximativ un miliard de dolari urmand a fi folosit pentru flata unor imprumuturi si achizitii strategice.

Schwarzman si Peterson au fondat grupul Blackstone in 1985 cu doar 400.000 de dolari, dupa ce au renuntat la pozitii importante in cadrul grupului Lehman.

La inceput Blackstone a fost o firma specializata in consiliere pentru fuziuni si achizitii, crescand in timp si devenind un gigant al pietei fondurilor de investitii, capitalul gestionat in prezent depasind suma de 88 miliarde dolari.

Fondurile de investitii au devenit in ultimii ani cei mai activi actori pe scena preluarilor de companii.

Insa succesul unor fonduri, precum Blackstone, provoca din ce in ce mai multe critici in Statele Unite ale Americii. Aceste critici nu vin numai din partea unor sindicate, care sunt de parere ca aceste fonduri sunt doar niste "gropari" de slujbe, ci si din partea unor parlamentari, care doresc sa majoreze nivelul taxelor aplicate acestor fonduri.

Sindicatul functionarilor americani, American Federation of State, County and Municipal Employees, a criticat conducerea acestor fonduri, care castiga milioane de dolari, dar platesc mai putine taxe decat un angajat american de rand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri