Norocul politic al premierului italian Silvio Berlusconi si economia italiana sunt in cadere libera si nu exista nici o solutie imediata pentru rezolvarea complicatelor lor probleme, comenteaza agentia Reuters.

Dupa patru ani de optimism debordant, in care s-a promis un miracol economic care nu a mai aparut, Berlusconi a admis, in fine, ca viitorul se anunta dur si a cerut sindicatelor si patronilor sa se aseze de urgenta la masa negocierilor. Analistii de la Reuters apreciaza ca trezirea la realitate a venit prea tarziu pentru actuala legislatura si ar putea fi tardiva si pentru incercarile lui Berlusconi de a-si redresa cariera politica. Economia Italiei s-a situat sub media statelor din Uniunea Europeana in noua din ultimii zece ani. Din datele oficiale reiese ca, in timp ce economia din zona euro a inregistrat o crestere cu 0,5% in primul semestru, performantele economice ale Italiei au scazut cu 0,5%. Luca de Montezemulo, presedintele Federatiei Patronatelor din Italia, a declarat ca industria nu a mai trecut printr-o perioada asa grea de la cel de-al doilea razboi mondial.

Abia acum vine premierul sa ne ceara ajutorul? Noi spunem de luni de zile ca situatia este dramatica, dar nu ne-a ascultat nimeni, a spus Montezemulo, citat de Reuters. Domenii importante ale economiei, cum ar fi sectorul energetic, au ramas in controlul ineficient al statului. In timp ce alte natiuni vest-europene au investit masiv in industria high-tech, Italia se bazeaza pe un comert invechit, vulnerabil in competitia cu statele in dezvoltare. Cea mai mare uzina a Italiei, FIAT, a devenit un simbol al declinului, dupa ce in aprilie a.c. a ajuns sa acopere doar 6,8% din piata autoturismelor din Europa, in timp ce in 1990 se lauda cu 13,8%.

Aliatii lui Berlusconi il acuza pe premier ca a incercat sa ascunda de oamenii de rand situatia reala si ca s-a bazat prea mult pe sarmul sau personal. Oamenii spun acum nu te vom lasa sa ne mai pacalesti din nou, a declarat ministrul de externe Gianfranco Fini.

De asemenea, aliatii lui Berlusconi se tem ca un eventual rezultat slab la alegerile locale de ieri si astazi, in Sicilia, ar putea duce la debarcarea guvernului sau, la doar doua saptamani de la venirea la putere. Totusi, daca reuseste sa se agate de putare, Berlusconi are la dispozitie un an pentru a repara situatia pana la alegerile generale din mai 2006.

Berlusconi a aruncat vina, in mod regulat, pe moneda euro, pentru problemele Italiei, dar aceasta demonstreaza ca industria interna a suferit mult de la intrarea in zona euro. Specialistii economici sunt de parere ca Italia ar putea fi confruntata cu o criza importanta din cauza datoriei externe, a treia ca marime dupa cea a SUA si Japoniei.


Emil Neacsu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri