Comisia Europeana va propune pana la sfarsitul lunii septembrie un sistem de monitorizare a importurilor din China, urmand ca decizia de pastrare sau nu a dublei supravegheri sa fie luata de statele membre, s-a stabilit in cadrul reuniunii ministrilor comertului din Uniunea Europeana.
Potrivit departamentului de comert exterior, dupa ce Comisia Europeana va prezenta sistemul, acesta urmeaza sa fie analizat de statele membre, iar solutia finala va fi convenita sa permita aplicarea sistemului de monitorizare la inceputul anului 2008, relateaza NewsIn.

La reuniune, o parte din tarile membre (Franta, Franta, Romania, Italia, Spania) au sustinut mentinerea dublei supravegheri asupra importurilor din China, in timp ce Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda si partial Germania s-au situat pe pozitii de liberalizare totala a actualului sistem de control si limitare a comertului cu produse textile din China.

"Mentinerea sistemului de dubla supraveghere va fi destul de dificil de realizat, iar decizia finala va fi luata in functie de pozitia tarilor nehotarate", a declarat pentru NewsIn, secretarul de stat pentru comert, Iuliu Winkler.

In cadrul reuniunii, Winkler si-a exprimat ingrijorarea fata de cresterea continua a volumului exporturilor chinezesti pe piata romana si mai ales cu privire la continua scadere a valorii acestora.

Iuliu Winkler a declarat saptamana trecuta pentru NewsIn ca "Romania se afla pe o pozitie intransigenta, pentru ca trebuie sa temperam importul de produse din China, unele dintre ele de o calitate slaba". Winkler a admis ca situatia Romaniei este una mai complicata pentru ca multi producatori romani au relatii comerciale foarte bune cu China. "La opinia pe care am prezentat-o la Bruxelles am avut consultari inclusiv cu patronatele din domeniu", a mai spus secretarul de stat pentru comert.

Dubla supraveghere presupune existenta unui sistem de licente de import eliberate de departamentul de comert din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, pe baza unei dovezi care atesta capacitatea certa de export a marfurilor. Dubla supraveghere nu are limitari cantitative, potrivit informatiilor furnizate de minister.

"Imblanzirea sistemului ar presupune pastrarea unui soi de dublu control. China aplica o auto-limitare de export, iar Uniunea Europeana verifica importurile fara a aplica insa cote. In momentul in care China a depasit limitele pe care singura si le-a impus, atunci UE ii va atrage atentia", a explicat Iuliu Winkler.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri