Estonia, prima tara care ofera un "e-domiciliu" pentru companii de comert online din intreaga lume

Estonia va deveni in decembrie prima tara din lume care va oferi un "e-domiciliu" oricarei companii din lume care va dori sa desfasoare comert online, ceea ce va conferi acestora acces facil pe piata Uniunii Europene, relateaza AFP.

Proiectul, numit "Zece milioane de estonieni", va intra in vigoare la 1 decembrie si ar putea conferi statului baltic cu numai 1,3 milioane de locuitori statutul unei superputeri in domeniul comertului electronic.

"Economia Estoniei a atins limitele cresterii obtinute prin economii si productivitate, trebuie sa ne continuam dezvoltarea prin extinderea relatiilor cu marile companii din intreaga lume", a declarat Taavi Kotka, fost antreprenor in industria IT, in prezent oficial guvernamental in domeniul comunicatiilor. El a aratat ca Estonia poate oferi un mediu de afaceri si administrativ fara probleme si o poarta de intrare in Uniunea Europeana.

Cat costa sa obtii e-domiciliu

Teoretic, oricine poate solicita un e-domiciliu si, in schimbul sumei modice de 50 de euro, sa obtina o carte de identitate digitala estoniana, care ii va permite accesul la o serie de servicii publice si private, ceea ce va reduce semnificativ costurile functionarii companiei respective. Arne Asper, expert in securitate informatica la compania Cybernetica din Talin, a definit aceasta carte de identitate drept un instrument pentru o comunicare sigura si legala cu alte parti, fara ca persoana respectiva sa devina cetatean al tarii, informeaza Mediafax.

Investitori din China, India sau Arabia Saudita vor putea utiliza e-domiciliul pentru a infiinta companii in Estonia si sa faca afaceri pe Internet oriunde in Uniunea Europeana, a explicat Kotka. Toate tranzactiile vor putea fi realizate la distanta, datorita semnaturii electronice. UE recunoaste acest lucru, cu toate ca cea mai mare parte a statelor membre nu au servicii fiabile in acest domeniu.

Citeste si:
Estonia testează un paşaport de vaccinare care să fie recunoscut pe...
Coronavirus: Estonia testează...

10.000 de persoane, interesate de e-domiciliu

Pana in prezent, aproape 10.000 de persoane s-au declarat interesate de e-domiciliu, intre care o treime sunt cetateni americani, urmati de finlandezi, rusi, britanici, canadieni, precum si persoane din India si Bangladesh.

Exista totodata circa 7.600 de companii cu capital strain deja prezente in Estonia care vor sa profite de aceasta ocazie. Aceste companii, la care lucreaza 36% din populatia activa, asigura aproximativ 60% din exporturile estoniene. Aceste companii sunt obligate sa organizeze reuniuni ale consiliilor de administratie, adunari ale actionarilor si sa semneze documente, ceea ce costa mult, a spus Indrek Kasela, partener la fondul de investitii Trust.

"Pana in prezent, toate acestea au costat companiile noastre zeci de milioane de euro. E-domiciliul ne va permite sa facem online toate activitatile administrative", a explicat Kasela.

Semnatura electronica, folosita de 180 milioane ori in Estonia

De la lansarea semnaturii electronice in 2002, estonienii au inceput sa o foloseasca masiv in relatiile cu statul. Astfel, 95% dintre cetateniii Estoniei depun declaratiile fiscale online, iar semnatura electronica a fost folosita de 180 de milioane de ori, pentru confirmarea de operatiuni bancare si contracte.

Citeste si:
Românii fără vize până pe 4 septembrie votează în localitatea de...
Românii care nu și-au făcut...

Totodata, estonienii pot vota online si sa infiinteze o companie cu doar cateva clicuri de mouse, in decurs de numai o ora. Potrivit autoritatilor estoniene, pana in prezent nu au avut loc abuzuri sau penetrari ale sistemului informatic.

Pentru a solicita un e-domiciliu, candidatii trebuie sa explice ce legatura au cu Estonia si interesul pentru utilizarea serviciilor online ale tarii. Solicitantii trebuie sa mearga in Estonia pentru a comunica datele personale si amprentele digitale la politie si vama, dar este prevazut ca de anul viitor aceste operatiuni sa poata avea loc la ambasadele estoniene.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne a spus ca e-domiciliul nu va crea noi riscuri, dar le poate mari pe cele existente deja, cum ar fi fraudele prin Internet.

Citeste si:
Coletăria.ro vrea să își dubleze numărul de angajați în 2021
Coletăria.ro vrea să își...
Sursa foto: e-Commerce/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea eCommerce »Setari Cookie-uri