Pretul petrolului a depasit luni pentru prima data in istorie nivelul de 93 de dolari pe baril, la bursele electronice din Asia, din cauza tensiunilor persistente din Orientul Mijlociu, afirma traderii
Petrolul "light sweet crude", cu livrare in luna decembrie, a atins nivelul de 93,12 dolari pe baril la 0404 GMT, dupa ce urcase pana la maximul istoric de 93,19 dolari pe baril cu putin timp inainte.

Acest nivel depaseste cu 1,26 dolari pretul atins la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri pe piata New York Mercantile Exchange (Nymex), de 91,86 dolari pe baril.

Pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in decembrie, a crescut cu 1,21 dolari, pana la 89,90 dolari pe baril.

"Tendinta de crestere observata vineri se manifesta in continuare", a declarat un analist al grupului australian Commonwealth Bank, David Moore, citat de AFP.

"Tensiunile geopolitice, mai ales situatia dintre Turcia si rebelii kurzi din Irak, contribuie la majorarea pretului petrolului", a adaugat acesta.

Temerilor privind o eventuala interventie militara a Turciei in Irak pentru a ataca rebelii kurzi, membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) se sunt sporite si de anuntul privind o posibila furtuna tropicala in Caraibe, traderii temandu-se ca aceasta ar putea afecta goful Mexic.

Analistul australian nu elimina posibilitatea atingerii unor preturi de peste 100 de dolari, avand in vedere situatia actuala.

"Nu as fi deloc surprins daca pretul petrolului va continua sa creasca pe termen scurt. Personal nu cred ca va depasi pragul de 100 de dolari pe baril, insa in contextul actual nu putem exclude aceasta posibilitate", a adaugat Moore.

Traderii afirma ca si slabiciunea dolarului contribuie la majorarea preturilor la petrol.

Moneda unica europeana a atins luni la bursa de la Tokyo un nou nivel record fata de euro, depasind pentru prima data de la crearea sa, in 1999, nivelul de 1,44 dolari, pe fondul estimarilor privind o noua reducere a dobanzii de politica monetara de catre Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, conform AFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri