Omul de afaceri Ion Tiriac ocupa locul al 13-lea in clasamentul celor mai bogati 15 est-europeni, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, potrivit unui clasament publicat de Forbes.
Cehul Petr Kellner, in varsta de 43 de ani, este cel mai bogat om din regiune si ocupa locul 119 in lume. Cu o avere estimata la sase miliarde de dolari, Kellnes detine controlul asupra celei mai mari companii de asigurari din Cehia, Pojistovna Ceska. Compania a inregistrat un profit net de 219,18 milioane de euro in primul semestru al anului, dublu fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Omul de afaceri ucrainian Rinat Ahmetov ocupa locul al doilea in clasamentul intocmit de Forbes, cu o avere de patru miliarde de dolari, urmat de conationalul sau, Magnatul ucrainean al otelului Victor Pinchuk, cu 2,8 miliarde de dolari.

"In Europa de Est mai multi miliardari tineri au profitat de noile tehnologii si de procesele de privatizare, pentru a patrunde in productie, in sectorul media si in cel financiar", se arata in materialul publicat de Forbes.

Cel mai bogat polonez este Michal Solowow, care se afla pe locul patru in clasamentul Forbes, cu o avere de 2,3 miliarde de dolari.

Locul cinci este ocupat de Leszek Czarnecki, in varsta de 44 de ani, care si-a construit un adevarat imperiu in domeniul financiar bancar, ajungand la o avere de 2 miliarde de dolari. Polonezul si-a canalizat eforturile din ultimul an in domeniile asigurarilor, investitiilor si imprumuturilor in sistem leasing.

Cei mai multi dintre cei 15 oameni de afaceri est-europeni, cu averi de peste un miliard de dolari, sunt din Polonia si Ucraina, iar trei dintre acestia provin din Cehia, Serbia si Romania.

Forbes il descrie pe Tiriac ca "un atlet de exceptie, care a concurat in 1960 la Jocurile Olimpice ca hocheist. Ulterior s-a orientat catre tenis, i-a antrenat pe cativa mari jucatori, inclusiv Boris Becker, Steffi Graf si Goran Ivanisevici. Si-a folosit relatiile si averea pentru a investi in tara de origine dupa caderea comunismului. Detine companii in domeniul bancar, al asigurarilor, leasing-ului auto si retail; ulterior a vandut actiuni unor companii occidentale si si-a indreptat atentia catre piata imobiliara din Romania. In ianuarie, el si olimpica Nadia Comaneci au condus manifestatiile care au marcat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Ion Tiriac a renuntat in vara la mandatul de membru in consiliul de administratie al UniCredit Tiriac, institutie de credit la care controla 40,4% din actiuni prin intermediul a doua companii.

Tiriac a fost primul roman care a aparut in 2007 in clasamentul miliardarilor din intreaga lume alcatuit de revista Forbes, ocupand locul 840 dintr-un total de 946 de persoane luate in calcul.

Topul burlacilor din clasamentul anual al miliardarilor, realizat de revista "Forbes", cuprinde barbati cu averi intre 1,1 si 16,6 miliarde de dolari, iar romanul Ion Tiriac se afla pe locul zece, potrivit site-ului revistei.

Primul loc in clasamentul "burlacilor miliardari" este impartit de cofondatorii companiei Google, americanii Sergey Brin (33 de ani) si Larry Page (34 de ani), fiecare cu o avere estimata la 16,6 miliarde de dolari. Ei se afla abia pe locul 26 din topul general al miliardarilor, intocmit de revista "Forbes".

Clasamentul primilor zece burlaci miliardari se incheie cu romanul Ion Tiriac, care are o avere de 1,1 miliarde de dolari. Ion Tiriac este primul roman care apare in 2007 in clasamentul miliardarilor din intreaga lume alcatuit de revista "Forbes", si ocupa locul 840 dintr-un total de 946 de persoane luate in calcul in clasamentul general.

In 2004, Ion Tiriac era pe locul al doilea intre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la 700 – 750 milioane de dolari, potrivit unui clasament realizat de revista Capital. In 2005, Top 300 al revistei Capital l-a plasat pe primul loc, cu o avere de 0,9 – 1 miliard de dolari. Potrivit acestei publicatii, Ion Tiriac detinea 450.000 milioane de euro de la Banca Tiriac, 150 milioane din Tiriac Auto, 100 milioane din Asigurari Allianz – Tiriac, 80 milioane de euro din Metro Romania (fostul tenismen controleaza 15% din Metro Romania).

In 2006, Ion Tiriac s-a situat pe locul doi in Top 300 realizat de revista Capital, averea sa fiind estimata la 1,2-1,5 miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri