Banca portugheza Millennium BCP, prezenta, din acest an si pe piata romaneasca, si-a scurtat cu doi ani perioada de indeplinire a unor obiective fixate pentru 2010, dupa ce incercarea de preluare ostila a rivalului BPI a esuat, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Actiunile bancii, care este cea mai mare institutie bancara listata din Portugalia, s-au depreciat cu 1,6%, pana la 3,08 euro in prima parte a sedintei de luni, dupa anuntul de duminica al celor doua banci, ca au intrerupt negocierile.

"Esecul incercarilor de preluare ridica probleme in privinta directiei strategice pe care o va aborda Millennium in viitor", se arata intr-o nota de cercetare a Dresdner Kleinwort, citata de Reuters. .

Potrivit acesteia, evenimentele recente arata ca grupul bancar urmareste oportunitati de crestere in exterior iar analistii se intreaba care piata va fi urmatoarea tinta. Un purtator de cuvant al Millennium a declarat, luni, ca banca planuieste, in prezent, sa-si atinga in 2008 tintele fixate pentru 2010, dintre care o rata a provizioanelor pentru risc de 6% din capital pentru anul viitor, in conditiile in care aceasta rata a ajuns la 5,2%, in cazul bancii Millennium, in primele noua luni din 2007.

Banca se asteapta, de asemenea, la o crestere anuala a veniturilor de peste 10% intre 2006 si 2010 si la un avans al profitului pe actiune de peste 70% in aceeasi perioada de patru ani. In cursul acestui an, Millennium a lansat o oferta de preluare ostila pentru BPI, pe care actionarii bancii BPI au respins-o. Millennium l-a inlocuit apoi pe directorul general Paulo Teixeira cu Filipe Pinhal, insa fuziunea celor doua banci a ramas putin probabila .

Luna trecuta, BPI a propus o fuziune amiabila cu Millennium, care a respins imediat oferta, pe motiv ca nu le-ar oferi actionarilor o prima suficient de mare incat sa merite renuntarea la controlul managerial. Oferta initiala a BPI implica un schimb de actiuni si propunea o jumatate de actiune BPI pentru fiecare actiune a Millennium, ceea ce evalua banca Millennium BCP la aproximativ 10,4 miliarde euro. Negocierile pentru fuziune au inceput pe 6 noiembrie, ca un ultim efort de creare a celei de-a treia banci listate doin Peninsula Iberica.

O sursa apropiata negocierilor a declarat pentru Reuters ca ultima incercare de fuziune a esuat deoarece bancile nu s-au inteles in privinta pretului platit actionarilor Millennium pentru partile lor. BPI ramane cel mai important actionar al Millennium, cu 8,9% din capital, in timp ce, la randul sau, BCP detine 10% din BPI. Actiunile bancii BPI s-au apreciat cu 1,9%, pana la 5,78 euro in prima parte a sedintei bursiere de luni, mai precizeaza Reuters.

Millennium Bank Romania, subsidiara celui mai mare grup privat din Portugalia, Millennium bpc, si-a inceput pe 11 octombrie activitatea pe piata romaneasca prin deschiderea simultana a 39 de sucursale in Bucuresti si in alte opt orase din tara.

Planurile bancii prevad trecerea pe profit din 2011, an pana in care Millennium Bank va investi 295 milioane euro in dezvoltare, potrivit strategiei publicate de banca.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri