Lumea consuma mai mult decat produce iar preturile la alimente ar putea creste in din cauza modificarilor climaterice si a extinderii culturilor folosite pentru fabricarea biocombustibililor, sporind riscurile aparitiei tensiunilor sociale, reiese dintr-un studiu publicat marti, citat de Reuters.
Extinderea culturilor agricole folosite pentru productia de biocombustibil ar putea duce la majorarea pretului la porumb cu doua treimi pana in 2020, urcand si costurile pentru seminte folosite la productia de ulei cu aproximativ 50%, subventiile acordate industriei agricole transformandu-se in veritabile taxe pentru saraci, a declarat International Food Policy Research Institute.

Stocurile globale de cereale, una dintre elementele de baza ale luptei impotriva foametei pe plan global, au scazut pana la cel mai redus nivel atins din anii 1980 din cauza reducerii teritoriilor cultivate si a conditiilor meteorologice nefavorabile, a declarat directorul general al institutului, Joachim von Braun.

"Lumea mananca momentan mai mult decat produce si in urmatorii cinci-sase ani, acest lucru va avea efecte asupra stocurilor globale de cereale, care vor scadea. Acest lucru nu poate continua, pentru ca in curand stocurile vor fi epuizate", a declarat acesta cu ocazia unei conferinte din Beijing.

State precum Mexicul au fost deja confruntate cu revolte cauzate de majorarea preturilor la alimente, a adaugat von Braun, scrie NewsIn.

"Vremurile in care preturile la alimente scadeau ar putea fi deja istorie", a precizat von Braun, principal autor al studiului "World Food Situation".

"Cresterea considerabila a cererii pentru alimente, atat pentru oameni cat si pentru animale, precum si pentru combustibili, a dus recent la o majorare substantiala a preturilor. Modificarile climaterice vor avea de asemenea un impact negativ asupra productiei de alimente", a declarat acesta.

Sporirea interesului investitorilor in pietele de marfuri duce la o volatilitate a preturilor, iar preturile la cereale si energie sunt strans legate.

Cum preturile la petrol evolueaza in jurul valorii de 100 de dolari pe baril, acest lucru reprezinta o veste proasta pentru saraci, care au fost deja afectati de scumpirea de trei ori a preturilor la grau si aproape de doua ori a preturilor la orez incepand cu anul 2000, afirma studiul.

Cresterea investitiilor in agricultura, eliminarea barierelor comerciale si imbunatatirea infrastructurii si oportunitatilor financiare in statele mai putin dezvoltate ar putea ameliora siguranta aprovizionarii cu alimente.

In ciuda faptului ca sporirea comertului, una dintre cele mai importante cerinte ale statelor in curs de dezvoltare in cadrul negocierilor globale, ar putea aduce castiguri din punct de vedere economic, in multe cazuri nu ar contribui la reducerea in mod semnificativ a saraciei, afirma raportul.

Incalzirea globala ar putea reduce venitul obtinut din agricultura cu 16% pana in 2020, in ciuda cresterii randamentului din anumite regiuni mai reci si a efectului de fertilizare asupra plantelor al majorarii concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera.

"Luand in calcul cresterea riscului de inundatii si secete cauzate de majorarea temperaturii, scaderea randamentelor de productie este inevitabila", afirma raportul. Conform acestui studiu, Africa va fi cea mai afectata de modificarile climaterice.

"Contabilizand efectele modificarilor climaterice, numarul personelor subnutrite din regiunea Africii Sub-Sahariene s-ar putea tripla intre 1990 si 2080", afirma studiu.

Cresterea proportiei cerealelor folosite pentru productia de biocombustibili reprezinta o amenintare in plus pentru saracii planetei.

Conform planurilor existente, preturile la porumb ar putea creste cu un sfert pana la sfarsitul acestui deceniu. In cazul unei expansiuni mai accelerate a productiei de biocombustibili, preturile ar putea creste cu 72% in cazul porumbului si cu 44% pentru semintele destinate productiei de ulei, pana la sfarsitul deceniului.

Chiar si cand biocombustibilii de a doua generatie vor deveni viabili din punct de vedere economic, competitia pentru resurse (apa) a investitorilor ar putea continua, afirma studiul.

Cererea de alimente pe plan global se indreapta momentan catre vegetalele cu o valoare mai ridicata, lactate, fructe si carne, drept rezultat al cresterii economice sustinute din state emergente precum India si China.

Insa poate fi dificil pentru fermierii mici de a beneficia de pe urma acestei tendinte din cauza influentei tot mai mari pe care retailerii o au asupra pietei, caracterizata de nevoia de siguranta, calitate, precum si alte reglementari.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri