Royal Dutch Shell va finanta un proiect menit a produce combustibil pentru transport din alge, avand in vedere ca productia de biocombustibil din cereale si ulei de palmier este tot mai criticata pentru ca duce la taierea necontrolata a padurilor si cresterea preturilor la alimente, conform Reuters, citat de NewsIn.
Shell a anuntat ca va construi un amplasament pilot in Hawaii pentru a creste alge marine din care va extrage uleiuri vegetale ce vor fi convertite in combustibil pentru automobile si camioane.

Compania anglo-olandeza a declarat ca acest amplasament va folosi alge nemodificate genetic. Modificarile climaterice si preturile ridicate la petrol, care se apropie de 100 de dolari pe baril, sporeste interesul in biocombustibili.

Cercetatorii sunt foarte interesati de culturile de alge pentru ca pot elimina problemele legate de modalitatile de productie a biocombustibililor, precum etanolul, conform Reuters.

Culturile actuale de palmieri, sfecla de zahar sau porumb necesita teneruri care ar fi putut fi folosite pentru recolte normale sau ar fi fost pastrate impadurite.

Algele insa cresc foarte repede, in oricare perioada a anului, sunt bogate in ulei vegetal si pot fi cultivate si in apa de mare.

In ciuda faptului ca grupul va continua sa obtinuta profiturile sale, de multe miliarde dolari, din productia si rafinarea de gaze naturale, preturile ridicate ale petrolului din ultimii ani au imbunatatit perspectivele economice ale biocombustibililor, care sunt in general mai scumpi decat hidrocarburile.

Shell este motivat si de mandatele guvernamentale in Statele Unite ale Americii si Europa, care cer ca o parte din combustibilii utilizati pentru transport sa fie obtinuti din surse regenerabile in anii ce vor urma.

Ecologistii sunt cinici fata de astfel de investitii realizate de companiile petroliere, descriindu-le ca doar initiative menite a imbunatati imaginea firmelor si nu de a trata problemele ecologice intr-un mod responsabil.

La sfarsitul anilor 1980, guvernul american a sponsorizat cercetari legate de folosirea algelor pentru a produce biocombustibili. Insa la jumatatea anilor 1990, Departamentul Energiei a sistat finantarea acestui studiu, preferand sa se concentreze pe productia etanolului, obtinut din porumb sau sfecla de zahar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri