Rusia si-a anuntat intentia de a majora substantial pretul la gazele naturale livrate Republicii Moldova. Anuntul a fost facut chiar in ajunul vizitei la Moscova a premierului moldovean Vasile Tarlev, relateaza NewsIn.
Pana la sfarsitul anului 2008 gazele rusesti livrate de Gazprom ar urma sa se scumpeasca cu peste 37 dolari la mia de metri cubi, arata o nota informativa pregatita de catre Ministerul Dezvoltarii Economice a Federatiei Ruse pentru intrevederea dintre premerii rus si moldovean, programata pentru miercuri.

Potrivit datelor Gazprom, in prezent Republica Moldova plateste 187,8 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, urmand ca in semestrul al doilea al anului pretul sa urce pana la 210 de dolari, iar la sfarsitul anului sa ajunga la 225,4 de dolari.

Ultima scumpire s-a produs la 1 ianuarie 2008, cand pretul gazelor a urcat de la 170 dolari la 187,8 dolari. Premierul Vasile Tarlev isi exprimase convingerea ca gazele nu se vor scumpi peste 190 dolari la o mie de metri cubi, subiectul urmand sa fie discutat si in cadrul intrevederii de la Moscova cu premierul rus.

In decembrie 2006 Gazprom a semnat cu conducerea de la Chisinau un protocol de cooperare pana in anul 2011, care insa nu prevede un plafon pentru pretul gazelor, ci doar majorarea trimestriala si nu brusca a acestuia.

Nota informativa a Ministerului rus al Dezvoltarii Economice mai spune ca Gazprom a livrat in anul 2007 Republicii Moldova 2,7 miliarde metri cubi de gaze, jumatate din cantitate fiind destinata Transnistriei, care are un o populatie de 5 ori mai mica numeric decat restul teritoriului Republicii Moldova.

Datoriile intreprinderii Moldova-Gaz la 1 ianuarie 2008 fata de furnizorul rus au fost de aproape 208 milioane dolari, in timp ce datoriile Transnistriei se ridica la aproape 1,7 miliarde dolari, dintre care peste 200 de milioane nu au fost achitate doar in anul 2007.

Nota informativa mai spune ca "in scopul imbunatatirii situatiei financiare a Moldova-Gaz, Gazprom a decis sa nu calculeze penalitati pentru intarzierea platilor pentru anii 2005-2007".

Intreprinderea Moldova-Gaz este una cu capital mixt, moldo-ruso-transnistrean. Partea rusa si-a exprimat anterior interesul pentru privatizarea retelelor electrice de distributie din nordul Republicii Moldova, aflate in proprietatea statului, si a celor trei centrale electrice cu termoficare din Chisinau si Balti, in schimbul datoriei pe care Republica Moldova o are pentru consumul de gaze.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri