Lehman Brothers Holdings Inc ar putea face o majorare de capital in valoare de 3-4 miliarde dolari, sugerand ca banca de investitii va afisa prima pierdere trimestriala de la listare, arata Reuters, citat de NewsIn.
Colectarea capitalului nou ar putea fi efectuata prin emisiunea de actiuni, diluand valoarea actiunilor existente, si va fi anuntata probabil la prezentarea rezultatelor trimestriale, in jurul datei de 16 iunie, precizeaza cotidianul.

Lehman are o valoare de piata de aproximativ 18,7 miliarde dolari, calculata pe baza cotatiei de 33,83 dolari/actiune, de la inchiderea sedintei de luni, potrivit datelor Reuters.

Raportul a declansat o tendinta de vanzare a dolarului si a exercitat presiuni asupra actiunilor asiatice, in timp ce a majorat cererea pentru obligatiuni guvernamentale, precum biletele de Trezorerie.

"Piata este foarte atenta la evolutia firmelor financiare care se confrunta cu probleme", a declarat un manager pentru tranactionari valutare din cadrul Mitsubishi UFJ Trust Bank.

Lehman a fost afectata de fondurile de hedging folosite pentru a compensa pierderile din piata imobiliara si din alte valori mobiliare. Pierderile din al doilea trimestru din deprecierea activelor ar putea ajunge la 2 miliarde dolari.

Mai multi analisti estimeaza ca banca va afisa o pierdere in al doilea trimestru, potrivit estimarilor Reuters. Lehman este cea mai mica dintre principalele patru banci de investitii din Statele Unite, dupa preluarea Bear Stearns de catre JPMorgan Chase & Co.

Institutiile financiare au inregistrat deja deprecieri ale activelor in valoare de peste 350 miliarde dolari, din criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat ratingurile bancilor Lehman, Merrill Lynch & Co si Morgan Stanley, mentionand ca deprecierea activelor "ar putea continua sa afecteze castigurile".

In aprilie, directorul executiv Lehman, Richard Fuld, a spus ca "ce a fost mai rau a trecut", in contextul imbunatatirii activitatii de tranzactionare si a increderii investitorilor, desi economia americana va avea nevoie de "mai multe trimestre pentru a recastiga forta anterioara".

Lehman a vandut la inceputul lunii aprilie actiuni preferentiale convertibile in valoare de 4 miliarde dolari. La inceputul lunii trecute, Lehman a vandut obligatiuni pe o perioada de 30 de ani, in valoare de 2 miliarde dolari.

Majorarea de capital ar putea ajuta Lehman sa linisteasca investitorii, care s-au intrebat de numeroase ori in ultimele luni daca banca de investitii va avea aceeasi soarta cu Bear Stearns, care s-a prabusit sub presiunile crizei mondiale a creditelor.

De cand banca centrala americana, Federal Reserve, a permis bancilor de investitii sa faca imprumuturi direct de la institutie, aceste temeri s-au diminuat. Lehman a apelat de cateva ori la finantare pentru o zi (overnight), oferita de Federal Reserve.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri