Proiectul conductei de gaze naturale Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana (UE), nu ar trebui sa excluda Iranul ca furnizor pe termen lung, a anuntat, ieri, grupul OMV, unul dintre principalii membrii ai consortiului, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
UE considera proiectul Nabucco, estimat la 7,9 miliarde euro, un pilon pentru planul de reducere a dependentei de gazele naturale rusesti, insa a evitat sa includa Iranul pe lista posibililor furnizori majori din motive politice si din cauza opozitiei manifestate de Statele Unite.

"Iranul este pe locul doi la nivel mondial din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale. Prin urmare, sa construim conducta Nabucco si sa spunem ca nu ar trebui sa transporte gaze din Iran nu ar avea sens", a declarat directorul executiv OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Acesta a declarat in cadrul Summitului Reuters pentru Investitii in Europa Centrala ca obtinerea de resurse din tarile caspice precum Azerbaidjanul si Turkmenistanul este o prioritate, insa gazele din Iran raman o optiune de aprovizionare pe termen lung pentru proiect.

Luna trecuta, presedintele grupului ungar MOL, un alt partener in cadrul Nabucco, a spus ca proiectul ar deveni realitate daca Iranul ar participa.

Ruttenstorfer a spus ca Irakul este un alt posibil furnizor pentru proiectul de 30 miliarde metri cubi.

Planul Nabucco are in vedere transportul de gaze naturale din zona Caspica si din Orientul Mijlociu, din Turcia, catre OMV in Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, si ar urma sa devina operational in 2013.

Proiectul a fost amanat, insa, de multe ori si si se confrunta cu nesiguranta legata de posibilitatea de a obtine resursele necesare din partea natiunilor ex-sovietice, ce sunt supuse lobby-ului din partea Gazprom.

Recentul razboi dintre Rusia si Georgia, ruta de tranzit pentru petrolul si gazele din zona Caspica, a subliniat fragilitatea eforturilor anterioare facute de Occident pentru a evita Moscova.

Oficiali din Bulgaria si Turcia, precum si unii analisti din industrie au avertizat ca Nabucco este amenintat daca UE nu ia masuri la inalt nivel politic pentru a asigura aprovizionarea din regiunea Caspica si daca nu face eforturi mai mari pentru sustinerea proiectului.

Ruttenstorfer a spus, insa, ca Bruxelles-ul a fost foarte activ in sprijinirea proiectului in ultimele trei luni.

"Putem spune ca in prezent, proiectul primeste tot sprijinul necesar de la Bruxeles".

Proiectul Nabucco, gandit sa trasporte gaze de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia, asociaza sase tari (Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia si Germania), dar are probleme in a demara, mai ales din cauza finantarii insuficiente. Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream, la care sunt asociate Bulgaria si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul mondial al energiei, in iunie.

Ungaria intentioneaza sa organizeze in ianuarie 2009 un summit Nabucco la Budapesta, la care sa participe liderii tarilor vizate. Nabucco ar urma sa aduca gaz din 2013 din Marea Caspica spre Austria prin Turcia si Balcani, pe un traseu de 3.300 kilometri prin grupul austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE.

Recent, cheltuieilile cu constructia conductei au fost reevaluate la 7,9 miliarde de euro, de la 4,4 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri