Declaratia a venit dupa ce aprecierea yenului a afectat activitatea exportatorilor japonezi, conform analistilor. Moneda japoneza a atins vineri un maxim al ultimilor 13 ani, de 90,87 yeni/dolar.

"Suntem ingrijorati in legatura cu volatilitatea excesiva inregistrata de cursul yenului, ce ar putea avea implicatii negative asupra stabilitatii economice si financiare", au precizat ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cadrul G7, citati de NewsIn.

"Continuam sa monitorizam atent pietele si sa cooperam corespunzator", au adaugat acestia. Banca centrala a Australiei a anuntat luni ca a intervenit vineri in piata valutara pentru prima oara in ultimul an, pentru a sustine dolarul australian.

Unii analisti conidera ca Japonia ar putea interveni in piata valutara pentru a opri aprecierea yenului, daca aceasta tendinta de crestere va continua.

Citeste si:

"Acestea sunt comentarii foarte interesante si urmeaza interventiei recente a bancii centrale australiene. Banca centrala a Japoniei este urmatoarea de la care se poate astepta o interventie, dat fiind impactul negativ pe care il are aprecierea yenului asupra exporturilor si burselor", a declarat un strateg valutar din cadrul ANZ, Tony Morriss.

Indicele Nikkei a coborat luni la un minimum al ultimilor 26 de ani, din cauza temerilor ca incetinirea economica mondiala va afecta economia Japoniei, bazata pe exporturi.

Deprecierea actiunilor ameninta stabilitatea sistemului financiar japonez, ce a fost considerat relativ neatins de criza mondiala a creditelor, pentru ca bancile din tara detin multe actiuni ce apartin companiilor japoneze.

"Daca aprecierea yenului si deprecierea actiunilor japoneze afecteaza stabilitatea sistemului financiar din Japonia, acest fapt ar putea determina destabilizarea mai grava a sistemului financiar mondial. Constientizarea acestui fapt ar fi putut duce la declaratia comuna", a declarat un economist din cadrul Nomura Securities, Takahide Kiuchi.