Presedintele american ales Barack Obama, confruntat cu cea mai grava criza din 1929, va trebuie sa anunte repede numele viitorului secretar al Trezoreriei, putand opta pentru candidati cu experienta sau aspiranti care reprezinta schimbarea, relateaza AFP.
Desi in trecut speculatiile se concentrau in special in jurul numelui secretarului de stat, conjunctura il plaseaza in centrul preocuparilor pe viitorul sef al Trezoreriei.

"In timpul urmatoarelor 12-24 de luni, aceasta persoana va ocupa centrul scenei", va fi mai important decat secretarul de stat, comenteaza economistul Joel Naroff.

Printre numele cel mai des vehiculate pentru a-i urma lui Henry Paulson, se numara Paul Volcker, in varsta de 81 de ani, fostul presedinte al Rezervei Federale, Larry Summers, in varsta de 54 de ani, secretar al Trezoreriei intre 1999 si 2001, in timpul administratiei Clinton, si Timothy Geithner, in varsta de 47 de ani, presedintele Rezervei Federale de la New York, care ocupa aceasta functie din 2003.
Secretarul Trezoreriei in exercitiu si-a exprimat joi intentia de a asigura o tranzitie "lina si eficienta" cu echipa economica a lui Obama, "in interesul pietelor financiare".

Asemenea lui Naroff, si Peter Morici, profesor de economie la Universitatea Maryland, considera ca varsta viitorului ministru nu are o mare importanta. "Este foarte simplu", viitorul sef al Trezoreriei trebuie "sa detina cunostinte foarte detaliate despre functionarea pietelor financiare" si trebuie sa fi ocupat functii importante in acest domeniu, fie in sectorul privat, fie la Rezerva Federala americana, a explicat Naroff pentru AFP.

"Pentru ca secretarul Trezoreriei va trebui sa 'vanda' opiniei publice o mare parte din actiunile hotarate, el trebuie sa fie, in al doilea rand, un bun orator", considera economistul independent.

Si Barry Bosworth, expert la institutul de cercetare Brookings, impartaseste aceasta parere. Totusi, el il considera pe Volcker ca fiind prea in varsta sa ocupe o functie atat de importanta, dar crede ca Summers si Geithner ar fi potriviti pentru acest post.

Desi adauga ca Summers este "competent si inteligent", in conditiile in care a ocupat deja acest post timp de doi ani si "cunoaste foarte bine chestiunile financiare", Bosworth considera ca acesta ar putea fi dezavantajat de caracterul sau. Summers are "o personalitate dominanta", uneori "agresiva", aminteste Bosworth. "Ar putea sa ia lucrurile in mana si sa fie, in mare, seful politicii economice, dar aceasta trebuie sa reiasa din vointa prezidentiala: presedintele trebuie sa-si doreasca un secretar foarte puternic la Trezorerie", adauga expertul.

De cealalta parte, Geithner este un birocrat mai eficient si are avantajul de a fi lucrat o lunga perioada la Trezorerie, cunoscand astfel "foarte bine cum trebuie sa functioneze" aceasta. Aflat la conducerea Rezervei Federale din New York - intermediarul traditional intre banca centrala si pietele financiare - Geithner s-a aflat in primia linie in procesul de salvare a bancii Bear Stearns in luna martie si in ceea ce priveste si celelalte masuri exceptionale de sprijinire a economiei luate de Fed. Din acest punct de vedere, alegerea lui Geithner ar putea asigura continuitate, un criteriu important intr-o perioada agitata.

In opinia lui Morici, desemnarea lui Volcker, care a invins inflatia din anii '80, ar fi perfecta deoarece, datorita varstei sale, "nu il mai intereseaza care va fi urmatoarea sa functie si deoarece este foarte respectat", potrivit NewsIn.

Daca niciul dintre cele trei nume vehiculate frecvent nu va fi ales, Bosworth este de parere ca optiunea lui Obama ar putea fi Janet Yellen, presedintele Fed din San Francisco. O alta posibilitate o reprezinta Jon Corzine, guvernatoarea democrata de New Jersey, care a lucrat la banca Goldman Sachs, unde a fost rivalul direct al lui Paulson.

Desi numele sau a fost vehiculat intr-o perioada, Robert Rubin, fost secretar al Trezoreriei in timpul mandatului lui Clinton si consilier al bancii Citigroup in prezent, pare sa nu se mai reprezinte o optiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri