Platina si paladiul se numara printre cele mai semnificative victime ale vanzarilor care au cuprins pietele de marfuri de la inceputul verii, reducand cu aproape doua treimi preturile acestor metale pretioase de la nivele maxime atinse in acest an.
Pretul platinei a pierdut 63,7% pana la 831 dolari de la valoarea record de 2.290 dolari atinsa la inceputul lunii martie, in timp ce paladiul s-a depreciat cu 64,1% la 212 dolari din maximul de 590 dolari atins in aceeasi luna.

In schimb, cererea pentru aur a atins cote record in cel de-al treilea trimestru pe fondul refugierii investitorilor de scaderile si volatilitatea ridicata provocate de criza financiara pe pietele de capital, potrivit cifrelor Consiliului Mondial al Aurului, citate de cotidianul the Telegraph.

Consiliul Mondial a anuntat ca cererea de aur a atins un record trimestrial de 32 miliarde de dolari in perioada iulie-septembrie, ceea ce reprezinta o crestere de 45% fata de recordul precedent din T2 2008.

Reducerea cererii de masini afecteaza pretul platinei si a paladiului

Scaderile inregistrate de vanzarile de masini in America de Nord si Europa au contribuit, de asemenea, la schimbarea dramatica de perspectiva a investitorilor privitor la platina si paladiu, ce au un rol vital pentru reducere emisiilor masinilor.

In evaluarea bianuala a pietelor de metale pretioase, compania Johnson Matthey a declarat ca se asteapta ca cererea de platina pentru producatorii de masini din America de Nord sa scada cu 36,1% in acest an, iar cea pentru paladiu sa se reduca cu 20,6%, potrivit Financial Times.

Se prognozeaza ca cererea globala a industriei producatoare de masini pentru platina se va reduce la 2%, fata de cresterea de 6,1% inregistrata anul trecut, in timp ce cresterea cererii de paladiu va ajunge la 0,7% comparativ cu saltul de 13,2% din 2007.

In ciuda acestor prognoze sumbre, se asteapta ca solicitarile venite din partea Chinei sa ramana puternice in privinta ambelor metale, 14,3% pentru platina si 26,2% pentru paladiu, datorita imbunatatirilor care se aduc masinilor pentru a corespunde noilor standarde. Totusi reducerea cererii pe piata auto si scaderile semnificative ale celor doua metale pretioase au fortat exploatatorii sa-si micsoreze planurile de investitii si productia.

In aceasta luna, Stillwater Mining si North American Palladiun au anuntat ca isi vor reduce productia pentru urmatorul an. Marti, cel de-al treilea mare producator de platina din lume, Lonmin, a afirmat ca operatiunile de suprafata vor fi suspendate si a avertizat asupra faptului ca minele Limpopo nu sunt eficiente din punct de vedere economic.

Johnson Mattley a mai anuntat ca daca criza economica va continua iar investitorii vor evita marfurile, platina putand sa fie tranzactionata si la preturi de 700 dolari/uncie. O revenire a apetitului de risc ar putea ajuta ca platina sa creasca si pana la 1.400 dolari/uncie in urmatoarele sase luni.

Prognoza pentru paladiu in urmatoarele sase luni este cuprinsa intre un minim de 125 dolari/uncie si un maxim de 300 dolari.

Investitorii se refugiaza de pierderi prin plasamentele in aur

Cererea de aur prin fonduri tranzactionate la bursa ce urmaresc pretul aurului (ETF) si comercializarea de lingouri si monezi a adus cea mai mare contributie pentru la valorile inregistrate in ultimul trimestru.

Datele indica o crestere a achizitiilor investitorilor privati de la 121 la 232 tone in cel de-al treilea trimestru, cumpararile de lingouri si monezii fiind raportate pe pietele din Elvetia, Germania si Statele Unite ale Americii.

De asemenea, cererea in crestere pe acest metal a dus la lipse printre dealerii de lingouri de pe glob. Per total, in Europa s-au comercializat 51 de tone de lingouri si monezi de aur, iar Franta a devenit investitor net pentru prima data de la inceputul anilor ‘80.

Cotele record de cerere au fost atinse in septembrie, declansatorul fiind falimentul Lehman Brothers si temerile privind colapsului sectorului bancar.

Mark Harris, managerul fondului New Star, a explicat ca contractele futures pe aur sunt privite ca fiind ieftine si vor continua sa faca parte dintr-un portofoliu decent diversificat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri