Liderii a 21 de state cu iesire la Pacific, reuniti in weekend la Lima, au cerut duminica o "actiune rapida si decisiva" pentru a contracara scaderea cresterii economice si au evaluat durata crizei economice la 18 luni, relateaza AFP.
"Vom actiona rapid si decisiv pentru a infrunta iminenta incetinire economica mondiala", subliniaza declaratia finala a celui de al 16-lea summit al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), o organizatie din care fac parte, printre altele, Statele Unite, China, Rusia si Japonia.

Membrii blocului, ale carui recomandari nu au caracter obligatoriu, estimeaza ca actuala criza va dura circa 18 luni si cer o incheiere rapida a negocierilor de la Doha privind liberalizarea comertului, conform NewsIn.

Liderii, printre care presedintele american George W. Bush, care a facut la Lima ultima sa vizita oficiala in strainatate inainte de a-i ceda locul, in ianuarie, democratului Barack Obama, afirma ca aceasta criza financiara reprezinta "cea mai mare provocare economica cu care s-a confruntat" lumea. In aceste conditii, APEC cere formarea unui front unit pentru a lupta impotriva crizei efectelor ei, incurajand comertul mondial, fara a ridica bariere protectioniste.

Bush a aparat cu fermitate principiile liberului schimb, incurajandu-l pe succesorul sau Barack Obama sa evite orice tentatie protectionista. "Refuzam sa acceptam protectionismul in secolul XXI", a spus el.
APEC a cerut intr-o scurta declaratie si o reforma rapida a institutiilor financiare internationale, pozitie sustinuta de Washington la summitul G20.

Vizibil bine dispusi, cei 21 de sefi de stat si de guvern s-au imbracat intr-un poncho maron, de alpaga, pentru traditionala fotografie de familie. Ei au toastat cu pisco sour, un cocktail pe baza de bautura spirtoasa de struguri, specific statului gazda.

In marja summitului, presedintele chinez Hu Jintao a declarat, dupa o reuniune cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, ca Beijingul si Moscova trebuie sa isi consolideze cooperarea. "In conditiile in care situatia economica si politica trec prin cea mai profunda si serioasa schimbare dupa Razboiul Rece, China si Rusia isi vor consolida cooperarea strategica", a spus Hu.

La randul sau, Bush s-a declarat "foarte hotarat" sa ajunga in ultimele sale doua luni de mandat la un acord care sa deschida calea catre un succes al negocierilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) prinvind liberalizarea schimburilor.

APEC, forum ce are ca scop promovarea liberului schimb, concentreaza 41% din populatia mondiala, adica 2,6 miliarde de persoane, si reprezinta 61% din Produsul Intern Brut (PIB) al planetei.

Presedintele Bush si omologul sau rus Dmitri Medvedev, au avut in marja summitului APEC ultima lor reuniune. "(Ei - n.red.) au admis sa persista diferende in relatiile noastre, dar exista o vointa unanima de a nu permite sa ramana suspendate din cauza unor astfel de probeme, care exista intotdeauna intre doua mari puteri", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Bush si Medvedev au ajuns la un acord "pentru a gestiona intr-un mod practic problemele importante pentru cele doua tari si pentru intreaga lume", a adaugat seful diplomatiei ruse.

Mai multe sute de studenti au manifestat sambata in centrul Limei, in fata resedintei ambasadorului Statelor Unite, pentru a protesta fata de prezenta lui Bush. Ei au scandat "Bush asasinul, Bush afara", fluturand steaguri rosii. Dar manifestatia nu a avut amploarea contrasummiturilor care au marcat prezenta liderului american la precedentele reuniuni APEC.

Bush a parasit Lima duminica dupa-amiaza, fara a asista la receptia oferita de presedintele peruan Alan Garcia in onoarea sefilor de stat si de guvern din APEC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri