Deficitul bugetar al Uniunii Europene (UE) a fost in al doilea trimestru din acest an de 1% din produsul intern brut (PIB) al blocului comunitar, dupa un avans de 3,5% al cheltuielilor, potrivit unui raport al Eurostat.
Astfel, in trimestrul II din acest an, cheltuielile au crescut cu 3,5% fata de aprilie - iunie 2007, pana la 1,417 miliarde euro, reprezentand 45,1% din PIB. Veniturile bugetului UE au avansat intr-un ritm mai lent, de 1,1% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 1.403 miliarde euro, reprezentand 44,7% din PIB, potrivit NewsIn.

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar a accelerat usor in perioada aprilie-iunie 2008.

In medie, contributiile sociale aduc 31% din totalul veniturilor bugetare, urmate de taxele pentru productie si import (30%) si de impozitele pe venit si profit (29,4%), restul provenind din alte surse, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cheltuielile cu asigurarile sociale reprezinta, in medie, 40,2% din totalul cheltuielilor UE, urmate de alte cheltuieli bugetare, dobanzi, compensatii acordate angajatilor si formarea de capital brut.

Biroul european de statistica a mai evidentiat ca deficitul bugetar al UE a inregistrat o tendinta de decelerare in ultimii patru ani, de la aproape 3,5% din PIB in trimestrul al doilea din 2004 la 1% din PIB in acelasi interval din 2008, evolutie reflectata prin cresterea usoara a activelor financiare si prin scaderea semnificativa a intrarilor nete pe partea de pasive.

In zona euro, veniturile bugetare s-au ridicat la 45,5% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 46% din PIB.

La sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2008, stocurile de active financiare ale UE ajunsesera la 3.480 miliarde euro, in timp ce obligatiile comunitatii europene urcasera la 7.910 miliarde euro.

In ce priveste datoria generala neconsolidata a statelor membre, aceasta era formata in proportie de 83,25% din datorii ale autoritatilor centrale, 8,12% reprezenta datorie locala, 7,52% datorie de stat si 1,12% - fonduri de securitate sociala.

La finalul trimestrului II, pe tipuri de instrumente, 80,55% din datoria generala consolidata era constituita din titluri, altele decat actiuni, excluzand produsele financiare derivate. Imprumuturile reprezentau 14,81% din totalul datoriei generale, iar 4,64% din datorie era formata numerar si depozite.

In clasamentul tarilor din UE dupa nivelul datoriei publice, Romania se situa la finalul anului trecut in randul statelor putin indatorate. O datorie publica mai mica decat in Romania era inregistrata doar in Estonia (circa 3% din PIB), Luxemburg si Letonia.

La sfarsitul lui 2007, opt state din UE - Italia, Grecia, Belgia, Ungaria, Germania, Franta, Portugalia si Malta - aveau o datorie publica de peste 60% din PIB, limita fixata in criteriile de la Maastricht, in timp ce in Cipru si Austria, nivelul era putin sub 60%. Insa in toate aceste state, datoria publica raportata la PIB a scazut in 2007 fata de anul anterior, remarca Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri