Banca centrala a Japoniei (BoJ) va accepta obligatiuni riscante emise de companii, drept garantii pentru imprumuturile solicitate de banci, masura fiind menita sa deblocheze creditarea, in contextul in care recesiunea la nivel national se adanceste.
Banca centrala va accepta titluri de valoare emise de companii, cu rating "BBB" sau mai mare, incepand din 9 decembrie si va acorda din ianuarie o noua facilitate de credit bancilor comerciale, potrivit unui comunicat, publicat in urma unei intruniri de urgenta la Toyko. Comisia pentru politica monetara a mentinut dobanda cheie la 0,3%, conform Bloomberg.

In contextul in care nivelul dobanzilor cheie din Japonia si Statele Unite se apropie de zero, guvernatorul bancii centrale japoneze, Masaaki Shirakawa, si presedintele Federal Reserve, Ben S. Bernanke, adopta noi masuri de stimulare a economiei.

"Banca centrala a Japoniei incearca sa foloseasca toate mijloacele pentru stabilizarea economiei si atenuarea temerilor de pe piata", este de parere un economist japonez. "Ramane de vazut cat de eficiente vor fi acestea" in facilitarea creditarii, a adaugat acesta.

BoJ incurajeaza astfel bancile comerciale sa achizitioneze o gama mai larga de titluri de valoare emise de companii, folosite mai apoi drept garantii pentru obtinerea de fonduri din partea bancii centrale.

"Acesta este numai un sprijin pentru lichiditati acordat bancilor, nu si companiilor", a declarat Tetsushi Nagato, analist in cadrul Schroder Investment Management Japan Ltd.

BoJ a anuntat ca va finanta creditorii comerciali, dobanda imprumuturilor fiind de 0,3% "pentru o suma nelimitata fata de valoarea titlurilor de valoare emise de companii si cu care se garanteaza imprumutul".

Printre tipurile titluri de valoare acceptate se numara si obligatiuni sau efecte comerciale. Comisia pentru politica monetara va discuta detaliile planului in cadrul intrunirii din 18-19 decembrie. Planul va intra in vigoare din ianuarie, fiind valabil pana in 30 aprilie 2009.

In noiembrie, economia japoneza, a doua ca marime din lume, s-a comprimat in al treilea trimestru, intrand in prima recesiune din 2001, in contextul in care companiile au redus cheltuielile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri