Comisia ce supravegheaza aplicarea planului Trezoreriei, de 700 miliarde dolari, destinat stabilizarii sistemului financiar american, ar urma sa publice miercuri un raport in care va critica modul in care guvernul a implementat acest program, potrivit unor surse avizate, scrie Wall Street Journal.
Raportul nu va contine, cel mai probabil, date noi, dar va ridica alte intrebari cu privire la plan, urmand sa complice deliberarile administratiei cu privire la decizia a de cere Congresului deblocarea restului fondurilor.

Cel mai de seama membru al comisiei, Elizabeth Warren, profesor in cadrul Universitatii de Drept de la Harvard, urmeaza sa prezinte concluziile in fata Comitetului pentru Servicii Financiare, al Camerei Reprezentantilor. Printre altele, a fost expusa o ciorna a raportului ce contine 10 intrebari adresate membrilor Trezoreriei, aducand in discutie strategia programului si incapacitatea de a preveni executarile silite.

Raportul de aproximativ 30 de pagini este asteptat sa exercite presiuni asupra Trezoreriei pentru a explica daca banii folositi pentru a injecta capital in sectorul bancar au fost dati fara nici o garantie sau reprezinta "o afacere convenabila", potrivit unei surse apropiate situatiei. Oficialii Departamentului Trezoreriei nu au dorit sa comenteze raportul, declarand ca nu l-au citit.

Republicanii acuza comisia de subiectivism. Unul dintre cei patru membrii ai Comisiei, republicanul Jeb Hensarling, a votat marti impotriva publicarii raportului. Acesta a spus ca a intampinat probleme referitoare la "esenta" raportului si a considerat ca punctul de vedere al republicanilor nu a fost prezentat in mod adecvat.

Hensarling urmeaza sa depuna marturie in cadrul audientei, impreuna cu Warren, precum si Neel Kashkari, responsabilul Trezoreriei cu aplicarea masurilor de stabilizare a sectorului financiar american.

Trezoria a fost criticata sever cu privire la administrarea primei transe din fondul de 700 milioane dolari, destinat stabilizarii sistemului financiar si autorizat de Congres in octombrie.

Congresul ar putea bloca accesul Trezoreriei la cei 350 miliarde dolari ramasi, oficialii guvernamentali temandu-se ca o asemenea actiune ar putea afecta puternic pietele financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri